ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΗΤΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Θανάσης Λουκμακιάς, η Μεγάλη Εβδομάδα είναι  οι ημέρες των αμνοεριφίων και οι έμποροι βγήκαν να αγοράσουν και για μία ακόμη χρονιά η τιμή είναι εξευτελιστική όπου  η τιμή παραγωγού, κυμαίνεται γύρω στα 4,5 ευρώ. Παράλληλα οι κρεοπώλες είναι και αυτοί επιφυλακτικοί για να μην τους μείνουν στοκ λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης χρημάτων στην αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σημειώνει,  να μένουν στις μονάδες απούλητα τα αμνοερίφια. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση με το κόστος παραγωγής στα ύψη. Τονίζοντας ότι συν τις άλλοις τα φορολογικά βάρη στις πλάτες των κτηνοτρόφων είναι δυσβάστακτα.

Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι για να μεγαλώσει το αμνοερίφιο και να φτάσει το βάρος των δέκα κιλών, το κόστος είναι γύρω στα 70 ευρώ και το πουλάνε 40-45 ευρώ. Αυτό  έχει πλέον σαν αποτέλεσμα, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι να προχωρούν σε ελεγχόμενους θανάτους στα νεογέννητα.

Ακολούθως ο κ. Λουκμακιάς αναφέρθηκε στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες κάνουν τις προσφορές μαϊμού και στην κυριολεξία «σκοτώνουν» την κτηνοτροφία της Χώρας μας. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι αλυσίδες βγάζουν μικρό αριθμό αμνοεριφίων σαν «κράχτες» π.χ. με κόστος 5 ευρώ με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πηγαίνει και να μην τα βρίσκει.

Άλλος ένας βραχνάς για τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης είναι οι περιβόητες «Ελληνοποιήσεις» των αμνοεριφίων όπου όμως δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η απάτη.

Ο κ. Λουκμακιάς αναφέρει ότι ο φαύλος κύκλος των μεσαζόντων και της υψηλής τελικής τιμής, είναι και εις βάρος του καταναλωτή αφού οι παραγωγοί πουλάνε φτηνά, δεν φτάνει στους καταναλωτές φθηνότερα λόγω των μεσαζόντων που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Τέλος ο κ. Λουκμακιάς τονίζει ότι η πολιτεία πρέπει να βάλλει καθαρούς όρους στο παιγνίδι.