Την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης, ζήτησε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) λίγες ώρες μετά την καταστροφή του μνημείου.

Ανυπολόγιστες, λένε, οι αρχαιολόγοι είναι οι ζημιές του μνημείου που αποπερατώθηκε την εποχή του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ και εγκαινιάστηκε το 1420.

«Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο μνημείο και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς και την απόδοση των σχετικών ευθυνών», αναφέρει ο ΣΕΑ εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο μνημείο για λόγους ασφαλείας, ενώ δεν είναι ακόμα εφικτή η είσοδος στο εσωτερικό του κτηρίου, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει η αποτίμηση της καταστροφής. Είναι εμφανές ωστόσο, πως πρόκειται ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης που τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. Οι τελευταίες αναμένονταν να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Η φωτιά ξέσπασε σήμερα γύρω στις 03:00 και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι πιθανό να προήρθε από αναζωπύρωση εστίας φωτιάς που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης.