Οι φιλελεύθεροι κέρδισαν στην Ολλανδία κατά κράτος τους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Ήταν μία μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που σημειώθηκε έπειτα από την σημαντική κινητοποίηση των ψηφοφόρων.  Η Αθήνα είχε ποντάρει σε ένα διαφορετικό σκηνικό. Πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει ότι το συμφέρον της περνάει μέσα από την μπαχαλοποίηση της Ευρώπης.

Το 2015 πέταξαν την χώρα στο περιθώριο των capital controls επειδή πίστεψαν ότι η παρουσία τους θα άλλαζε την Ευρώπη και θα έφερνε στην επιφάνεια τις δυνάμεις της Αριστεράς. Ότι η Ελλάδα θα προκαλούσε ένα ντόμινο, με την Ισπανία και την Ιταλία να ακολουθούν. Η ικανότητά τους στην πρόβλεψη αποδείχτηκε ανύπαρκτη, επειδή ακριβώς δεν μπορούν να αναλύσουν αποτελεσματικά  όσα συμβαίνουν γύρω τους. Στους Έλληνες, όμως, έμεινε το τίμημα των capital controls. Κι αυτό αποδείχτηκε βαρύτατο.

Το 2017 πίστεψαν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων κι ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η θέση τους έναντι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Ότι κάτω από την πίεση των λαϊκιστών το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα υποχωρούσαν και αυτό θα μπορούσαν οι ίδιοι να το πουλήσουν ως νίκη στο εσωτερικό ακροατήριο. Η τακτική τους αυτή απειλεί να μας φορτώσει με ένα τέταρτο μνημόνιο, όταν κατά γενική ομολογία και το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο.

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πόνταραν (και ποντάρουν) στην επικράτηση ακραίων πολιτικών δυνάμεων. Να μην ξεχνάμε ότι και οι ίδιοι συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ κι ότι η κυρία Λεπέν ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που έσπευσαν να χαιρετήσουν την εκλογική τους νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική συγγένεια με τους αντιευρωπαϊστές – λαϊκιστές της Ευρώπης. Ήταν το πρώτο κτύπημα του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Κι εδώ ήμασταν πρωτοπόροι…

Το καλό είναι ότι οι λαϊκιστές αρχίζουν να χάνουν. Στον πυρήνα της Ευρώπης η ιδέα μιας μεγάλης και ενωμένης δημοκρατικής δύναμης παραμένει ισχυρή. Η νίκη των Φιλελευθέρων στην Ολλανδία αναδεικνύει ακριβώς αυτό!

Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνδέσει ακόμη και την τύχη της χώρας με την ήττα των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.

Το τίμημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πλέον αβάστακτο. Και θα σημαδέψει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, χρειάζεται χρόνος κι αυτός ο χρόνος δεν ξέρουμε πλέον αν υπάρχει. Ένα φυτό που έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τις ρίζες του δεν μπορεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του άμεσα, μόνο και μόνο επειδή εμείς το επιθυμούμε…

Η φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ «σπάει», διαλύεται, αλλά το κόστος της παρουσίας του στην εξουσία είναι υπερβολικό. Η Αριστερά ηττάται πλέον στην Ελλάδα και ιδεολογικά. Αλλά αυτό έχει δυσβάσταχτο κόστος. Από την άλλη ανοίγει ο δρόμος για πρώτη φορά για την εφαρμογή φιλελεύθερων πολιτικών. Κι αυτή είναι η μόνη διέξοδος…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr