Θύμα των χάκερ το υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το περιοδικό Forbes, η διεθνής αμνηστία, αλλά και το προφίλ του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Αλάν Ζιπέ. Το μήνυμα τους έκανε λόγο για “ναζιστική Γερμανία και Ολλανδία”

Μαζική επιχείρηση πειρατείας λογαριασμών στο twitter έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, με στόχο επίσημους λογαριασμούς κυβερνητικών οργανισμών και πολιτικών στη Γαλλία, αλλά και μέσων ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Βρετανία. Αναρτώντας υβριστικά hashtags με αναφορές στη “ναζιστική Γερμανία και  Ολλανδία”, οι χάκερ από την Τουρκία (εκτός φυσικά και αν πρόκειται για προβοκάτσια) άλλαξαν και τις φωτογραφίες των προφίλ, αντικαθιστώντας τες με εικόνες της τουρκικής σημαίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως “Δούρειος Ίππος” για την κυβερνοεπίθεση φαίνεται πως υπήρξε εφαρμογή μέτρησης δεδομένων στο twitter που έχει έδρα την Ολλανδία.

Ο λογαριασμός του γαλλικού υπουργείου οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης

Η χρονική στιγμή της επίθεσης Τούρκων χάκερ, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα βρίσκονται στο ναδίρ με εκατέρωθεν απειλές και υποτιμητικές δηλώσεις. Η αντιπαράθεση με την Ολλανδία, που σήμερα προσέρχεται στις κάλπες με ενδεχόμενο να αναδείξει για πρώτη φορά πρώτη δύναμη ένα ξενοφοβικό, αντιισλαμικό κόμμα, γενικεύτηκε με μια σειρά από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο στόχαστρο Ερντογάν βρέθηκε κατά κύριο λόγο πέραν της Ολλανδίας, η Γερμανίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει παραλληλισμό με το ναζιστικό καθεστώς που κυβέρνησε τη χώρα και την οδήγησε στον Β’ ΠΠ. Άλλωστε και το κείμενο που αναρτήθηκε στα προφίλ των λογαριασμών αυτών αφορούσε την ένταση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας που κλιμακώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με σαφείς αναφορές τόσο στις χώρες αυτές, όσο και στο δημοψήφισμα.

Οι χάκερ άλλαξαν τη φωτογραφία τοίχου των χρηστών, τοποθετώντας στη θέση της μια σημαία της Τουρκίας ενώ στην ανάρτηση που ανέβασαν είχαν προσθέσει το σύμβολο της σβάστικας και hashtag που ανέφερε “ναζιστική Γερμανία” και “ναζιστική Ολλανδία”, ενώ το υπόλοιπο μήνυμα γραμμένο στην τουρκική γλώσσα αναφερόταν στο δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη και παρέπεμπε σε κάποιο βίντεο. “Μια σφαλιάρα για εσάς από τους Οθωμανούς. Τα ξαναλέμε στις 16 Απριλίου. Μάθετε τούρκικα προκειμένου να καταλάβετε”.

Οι λογαριασμοί που εκτέθηκαν στην κυβερνοεπίθεση

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ εκατοντάδες ήταν οι λογαριασμοί των οποίων ο έλεγχος χάθηκε και στους οποίους αναρτήθηκε το ίδιο ή παρόμοιο μήνυμα. Ανάμεσά τους το προφίλ του γαλλικού υπουργείου οικονομικών, το επίσημο προφίλ του περιοδικού Forbes, το BBC Βορείου Αμερικής, η γαλλική εκπομπή του France 2, “Envoye Spexial”, μια γαλλική ακαδημία, σειρά από λογαριασμοί ΜΚΟ, ακόμη και ο επίσημος λογαριασμός του Αλάν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας και υποψήφιου για το χρίσμα της κεντροδεξιάς στις φετινές εκλογές.

Επιπλέον, θύμα της επίθεσης έπεσε ο λογαριασμός των γιατρών του κόσμου, η διεθνής αμνηστία και δεκάδες ακόμη προφίλ απλών χρηστών. Όπως ανέφερε αργότερα η Le Figaro, φαίνεται πως το μόνο κοινό ανάμεσα σε όλους του λογαριασμούς ήταν η χρήση της εφαρμογής twitter counter και πως διέθεταν μεγάλο αριθμό ακολούθων. Η εν λόγω εφαρμογή επιτρέπει στους διαχειριστές να παρακολουθούν την κίνηση των λογαριασμών τους και έχει έδρα την Ολλανδία!!

Επίθεση μέσω ολλανδικής εταιρείας

Οι υπεύθυνοι του twitter counter ανέφεραν πως μπλόκαραν την αναδημοσίευση tweet από λογαριασμούς που έπεσαν θύμα της επίθεσης για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η εφαρμογή που έχει πέσει θύμα χάκερ και τον περασμένο Νοέμβρη, υποστηρίζει πως δεν αποθηκεύει κωδικούς και άλλα στοιχεία των χρηστών και τονίζει πως ο μόνος κίνδυνος είναι η ανάρτηση παρόμοιων μηνυμάτων.

Η ημισέληνος πάνω από το προφίλ της καθολικής τηλεόρασης

Εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό της καθολικής εκκλησίας kto (καθολική τηλεόραση), στο οποίο για ορισμένα λεπτά εμφανιζόταν ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της μουσουλμανικής πίστης, η ημισέληνος, όπως αποτυπώνεται στη σημαία της Τουρκίας.

Οι πραγματικοί διαχειριστές των περισσοτέρων προφίλ ανέκτησαν τον έλεγχο 30′ λεπτά αργότερα, με το βρετανικό μέσο και συγκεκριμένα το “παράρτημά” του στην Αμερική να ενημερώνει τους ακολούθους του στο twitter για την επίθεση. “Χάσαμε προσωρινά τον έλεγχο αυτού του λογαριασμού, αλλά πλέον τον έχουμε ανακτήσει. Ευχαριστούμε”.