Το 1 ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο».Το Συνέδριο έχει την αναγνώριση του Υπουργείου Παιδείας (σχετ. Φ15.1/13089/Δ2, 26/01/2017) και την αιγίδα της ΔΕΠΠΣ (Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων) (σχετ. απόφαση υπ’ αριθ. 628/ΔΕΠΠΣ/20-12-2016), τη στήριξη των καθηγητών του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κκ. Πολύβιου Στράντζαλη, Ελένης Μιχαλοπούλου και Μαρίας Συργιάννη και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου. Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα και θέματα που άπτονται της επιστήμης μέσω της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικής προσέγγισης, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με την θρησκεία και τον τόπο τους και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά προβλήματα εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Τη φετινή χρονιά στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 800 περίπου μαθητές από 50 σχολεία από όλη την Ελλάδα και θα παρουσιαστούν 110 εργασίες.

Για το σχολικό έτος 2016-2017 το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διοργανώσει το 3 ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η Θεολογία διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο» στην πόλη της Ξάνθης. Στην απόφασή μας αυτή συνετέλεσε: α. η μεγάλη συμμετοχή που έχουν τα σχολεία της Θράκης στο Μαθητικό Συνέδριο με εργασίες σχετικές με όλες τις θεματικές ενότητες β. η επιθυμία μας για διάχυση των καινοτόμων δράσεων που εκπονούν τα Πειραματικά Σχολεία στα σχολεία όλων των Περιφερειών και η συνεργασία με αυτά, γ. η επιθυμία μας να γνωρίσουν οι μαθητές των απομακρυσμένων Περιφερειών (Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Νησιά, Κρήτη, κά) τις φυσικές ομορφιές και την ιδιαίτερη κουλτούρα της Θράκης μέσω εκδρομών που θα οργανώσουν τα σχολεία στη Θράκη προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, δ. η ανάγκη πολιτιστικής, θρησκευτικής και εκπαιδευτικής ενίσχυσης της ευαίσθητης θρησκευτικά και εθνικά περιοχής της Θράκης, ε. η ευκαιρία που δίνεται στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των Θρακιωτών μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με τη συνύπαρξη του χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου, στ. η ευκαιρία γνωριμίας με την Εκκλησία της Ξάνθης και το έργο που αυτή προσφέρει στην πόλη. Το Συνέδριο αποσκοπεί στην δημιουργία ενός επιστημονικού forum που θα συμβάλλει στη συνάντηση και τη γνωριμία μαθητών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας ιδέες και γνώσεις.

3 ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο Ξάνθη, 18-19 Μαρτίου 2017 Διοργάνωση 1 ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» Με την έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. της ΔΕΠΠΣ Υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Οργανωτική Στήριξη Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού