Μπορεί οι ομιλητές της συνάντησης του πολιτικού φορέα ΔΥΣΗ να προσήλθαν με ταμπέλες κομμάτων, κινημάτων και κομμα(τιδίων), όμως κοινή διαπίστωση όλων ήταν, ότι όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, έδωσε το παρών  το βράδυ του Σαββάτου στο Ι.Θ.Τ.Π. όπου ομιλητές από όλες της τάσεις της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς, έθεσαν ερωτήματα,  απαντήσεις, προβληματισμούς,  τους σκοπούς και την προσπάθεια μιας ομοιογενούς πολιτικής λογικής και πολιτικής σκέψης, στην   πρώτη ουσιαστικά δημόσια εμφάνιση, μετά την ανακοίνωση της συμπόρευσης τους.

Την εκδήλωση στο Ι.Θ.Τ.Π. οργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Ξάνθη, το βράδυ του Σαββάτου  θέμα «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΑΞΟΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ»

Οι Κεντρικοί ομιλητές  οι: ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μέλος της Σ.Ε. των ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ, Μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, η ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ. ΒΟΥΛΕΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ της ΔΗ.ΣΥ., ΜΑΛΕΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ. Μέλος Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ. και ο ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την «ΕΛΙΑ»  όπου στην ουσία,  με τις τοποθετήσεις τους έδωσαν το περίγραμμα της νέας πολιτικής ομοσπονδίας. Οι ομιλητές έκαναν αναφορά σε αυτά που ενώνουν την κοινή προσπάθεια, τονίζοντας ότι χρειάζεται ενωτικό κλίμα για να μπορέσουν να δηλώσουν την παρουσία τους αξιόπιστα στο πολιτικό γίγνεσθαι της Χώρας και της πολιτικής σκηνής.

Έγινε αναφορά σε μία μεγάλη κεντροαριστερά.

Από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακούστηκε πολλές φορές η φράση ότι σήκωσε στις πλάτες του το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος της κρίσης με αποτέλεσμα την μείωση των ποσοστών του.

Αναρωτήθηκαν οι ομιλητές αν όλο το εγχείρημα είναι το ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις όπου ο κ. Δουκέλης ανέφερε ότι ναι είναι σαν μια υπόθεση εργασίας  αυτή η ερώτηση, αλλά ο ίδιος δεν το επικροτεί.

Σκοπός αυτών των συναντήσεων, όπως είπαν οι ομιλητές, είναι η πορεία σε ένα συνέδριο όπου όλα θα αποτυπωθούν στον οδικό πολιτικό τους χάρτη στην λογική μιας πολιτικής ομοσπονδίας η οποία θα πορευτεί με συνετά βήματα, χωρίς προβοκατόρικα ερωτήματα.

Στην συνέχεια ο κ. Μαλέλης έκανε αναφορά στον Γ. Παπανδρέου που όταν ακόμη το ΠΑΣΟΚ ήταν στην παντοδυναμία του το 2007 έθεσε της βάσεις μιας ενωμένης κεντροαριστερά, με την πρόταση που έκανε προς τον κ. Τσίπρα και τον Αλαβάνο με την γνωστή σε όλους λαϊκίστικη συμπεριφορά τους. Μετά την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ανέφερε ο κ. Μαλέλης,  φάνηκαν τα πρώτα δείγματα του λαϊκισμού από τον κ. Τσίπρα για να σημειώσει ότι τότε θα μπορούσαν να συμπράξουν στην δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστεράς η οποία θα έδινε τις απαντήσεις του αύριο για να τονίσει ότι αυτές τις απαντήσεις του αύριο, θα πρέπει να τις δώσει η σημερινή διευρυμένη κεντροαριστερά.