Zisis Bliatkas_In The Open
Opening…….
foto by Alexis Alexiadis

Ο ‘κόσμος’ της ζωγραφικής του Ζήση Μπλιάτκα, είναι ένας κόσμος στον οποίο στεκόμαστε, παρατηρούμε, πλησιάζουμε, απομακρυνόμαστε και διακρίνουμε μόνο ζωγραφική, μόνο την Ιστορία της ζωγραφικής..
Ο Κόσμος του είναι ένα σχόλιο σ’ αυτήν, είναι ένας υπαινιγμός, μια ειρωνεία, μια αμηχανία, μια ημιτελής πινελιά, μια σταλαγματιά χρώματος που ‘αιωρείται’ προσδίδοντάς της την υλικότητά της, είναι ένας Κόσμος με χρώματα άλλοτε συμπαγή σαν πετρώματα και άλλοτε διάχυτα, διάφανα σαν αποτυπώματα.
Είναι χρώματα πλαστικά, φτηνά, καθημερινά αλλά κυρίως είναι ζωγραφική που σχολιάζει τη ίδια τη ζωγραφική, που την ειρωνεύεται. Είναι μια ζωγραφική της αφήγησης, της ίντριγκας της ίδιας της ζωγραφικής που διευρύνει τα όρια της διαμέσου ετερόκλητων οργανώσεων γραφής έτσι ώστε να οργανώνει μια επιφανειακά, καταστροφική αφήγησή της.
Η ζωγραφική του είναι δεν είναι επιτηδευμένη, δεν αφήνει να εικάσεις άλλες φόρμες, άλλα σχήματα παρά μόνο την ίδια την Ιστορία της ζωγραφικής. Από τον Ουτσέλλο στους Ναίφ, μέχρι τους Αμερικάνους εξπρεσσιονιστές ο Ζήσης Μπλιάτκας μας δίνει μαθήματα , αντιλέγει μέσα απ’ τις γραμμές χειρονομίας, καταστρέφει τις οπτικές γωνίες θέασης, ανα-δομεί και ανα-συστήνει την οπτική γωνία εκ του άνωθεν, μας τοποθετεί στον κέντρο του πίνακα, μας εξοβελίζει σε μια γωνία, μας επαναφέρει στο κέντρο για να μας ωθήσει, να ωθήσει το βλέμμα μας στην ανάγνωση της σύνθεσης αλλά κυρίως, στην νέα ανάγνωση που κυριαρχεί στο έργο του: αυτή της Ζωγραφικής ως «ά-τεχνο» ειρωνικό σχόλιο στην κάθε μανιέρα που κατά καιρούς διαπότισε την Ιστορία της ζωγραφικής.

Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου
Ιστορικός/θεωρητικός της Τέχνης

Ο Ζήσης Μπλιάτκας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992.
Το 2016 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων
Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας στο 1ο εργαστήριο ζωγραφικής.
Ομαδικές εκθέσεις- Projects
2013:Ομαδικό εγχείρημα “6-12”,Δημοτικό σχολείο Μελίτης, Φλώρινα
2013: “Frames of Mind”, Χώρος 18, Θεσσαλονίκη
2013:Διεθνές καλλιτεχνικό συμπόσιο “Physis”, Βεργίνα
2013:“Physis”,Goethe Institut, Αθήνα-
Griechische Kulturstiftung,Βερολίνο,Γερμανία Sparkasse, Trier, Γερμανία
2013: “Μικρή Φόρμα”,Γκαλερί Παπατζίκου,Βέροια
2014:”Physis” Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη
2014 Ομαδική συνεργατών, Χώρος 18 , Θεσσαλονίκη
2014 ΣΥΝ+ΠΡΑΞΕΙΣ, εκθεσιακός χώρος Loft, Αθήνα
2015 Inspire, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ζεί στη Θεσσαλονίκη mail:togalaelikse@gmail.com

BALKAN ART GALLERY
Ιωακείμ Σγουρού 8
Παλιά Πόλη Ξάνθη
Τ. 6938204566
Ανοιχτά Τρίτη έως Σάββατο 6:00μμ-9:00μμ