ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: Λίγες σκέψεις και προτάσεις για το φοβερό τροχαίο ατύχημα στην Εθνική οδό.

Θα ήθελα να εκφράσω λίγες σκέψεις και προτάσεις βαθιά συγκλονισμένος από το φοβερό τροχαίο ατύχημα που συνέβη στην εθνική οδό. Το δυστύχημα οφείλεται καθαρά στην υπερβολική ταχύτητα ,κατά την άποψή μου. Βέβαια κάθε λογής δημοσιογράφοι λένε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς .Ότι φταίνε τα χειμερινά λάστιχα, το ένα , το άλλο και ακούμε όλες τις περισπούδαστες αναλύσεις τους που δεν τονίζουν το ένα και μοναδικό αίτιο, την υπερβολική ταχύτητα. Αυτό που κάνουν προκαλεί μεγάλη ζημιά επειδή αποπροσανατολίζει. Δεν μας επιτρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια, για να στοχεύσουμε στη λύση του προβλήματος, που ταλανίζει τη χώρα μας και χάνουμε στην άσφαλτο, κάθε χρόνο μια κωμόπολη από τον συνεχώς μειούμενο πληθυσμό της. Ο άτυχος νέος οδηγός που έχασε και αυτός τη ζωή του παρασύροντας στο θάνατο άλλους τρεις συνανθρώπους μας, ανάμεσα τους ένα τρίχρονο παιδί, από ό,τι ειπώθηκε ζούσε και σπούδαζε στις ΗΠΑ. Προφανώς και εκεί μάλλον θα οδηγούσε γιατί τα οικονομικά της οικογένειας του, του το επέτρεπαν.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι εκεί οδηγούσε το ίδιο επικίνδυνα ;. Σίγουρα όχι. Γιατί άραγε! Εκεί υπάρχουν κανόνες που τηρούνται προφανώς και όπου δεν τηρούνται επιβάλλονται.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ,άλλαξε αμέσως οδηγική συμπεριφορά .Γιατί άραγε! Γιατί και στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι αλλά δυστυχώς ούτε τηρούνται ούτε επιβάλλονται.

Η έλλειψη ισχυρού κράτους με τα αντίστοιχα όργανα επιβολής των νόμων είναι ολοφάνερη. Βασικό μέλημα της κάθε κυβέρνησης πρέπει να είναι και τα εξής.

Ισχυροποίηση του κράτους και των μηχανισμών εφαρμογής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας με ένα πλαίσιο νόμων που θα τιμωρούν αλλά εναλλακτικά θα βοηθούν τον παραβάτη οδηγό να αναθεωρεί τη συμπεριφορά του.

Το μάθημα οδικής συμπεριφοράς να διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία μαζί και στους οδηγούς γονείς για ευνόητους λόγους.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προτάσεις που πρέπει να καταγραφούν και αφού αξιολογηθούν να απαιτήσουμε από την πολιτεία να τις εφαρμόσει άμεσα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

Πρώην Δήμαρχος Αβδήρων