Τραμπ: Σύντομα το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη μετανάστευση, ενώ υποσχέθηκε ιστορική φορολογική μεταρρύθμιση. Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Σε χαμηλότερους τόνους φαίνεται πως κινήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα». Πάντως, ο Τραμπ δεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους αυτού. Ο ρεπουμπλικάνος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές, συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ακόμη πιο ζωηρά όταν αναφέρθηκε στα μεγάλα του σχέδια—την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών, την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, τον αγώνα εναντίον της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν ηχηρά την αποστροφή της ομιλίας του για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ γέλασαν ειρωνικά όταν ο Τραμπ είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσινγκτον, μαχόμενος εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων.

Περίπου σαράντα στελέχη των δημοκρατικών είχαν ντυθεί στα λευκά, χρώμα που συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία.

Ο Τραμπ επέμεινε στο ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα στα σύνορα, επανερχόμενος σε μια από τις βασικές προεκλογικές του θεματικές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δώσει κάποια συνοχή στην πολιτική του δράση, έπειτα από έναν χαοτικό πρώτο μήνα στην εξουσία.

«Εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους μας για τη μετανάστευση, θα αυξήσουμε τους μισθωτούς, θα βοηθήσουμε τους ανέργους, θα εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις κοινότητές μας», είπε.