Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Στο χθεσινό Eurogroup η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για επώδυνα μέτρα και έλαβε μόνο αόριστες υποσχέσεις. Οι κόκκινες γραμμές πήγαν περίπατο και παρακάλεσαν την τρόικα και το ΔΝΤ που μέχρι χθες κατηγορούσαν, για να έρθουν στην Ελλάδα.

Συμφώνησαν να προνομοθετήσουν-που ακούστηκε αυτό; Η κυβέρνηση ξέρει ότι θα πάμε τόσο χάλια και το δέχθηκε; –   για την μείωση του αφορολόγητου, περικοπές στις κύριες συντάξεις και φυσικά το εργασιακό καθεστώς, όχι μόνο γαλέρας, αλλά στον καιάδα, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο την θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων πολιτών με μοναδικό κέρδος την εξαγορά χρόνου παραμονής στις καρέκλες της εξουσίας.

Έλεγαν άλλα, δεν τους πειράζει, σημασία έχει να μείνουν και άλλο στις καρέκλες τους.

Βέβαια το δούλεμα πάει σύννεφο αφού λένε στους πολίτες ότι μην ανησυχείτε, υπάρχουν και αντισταθμιστικά οφέλη όταν «πιάσουμε» πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και άφησαν την Μέρκελ μαζί με την Λαγκάρντ να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.

Τώρα, όσο για τους επικοινωνιολόγους του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικής συμφωνίας να μας συμπαθάτε αλλά εμείς δεν την είδαμε,  τουλάχιστον έτσι όπως τα είπε ο κ. Τσίπρας.

Δηλαδή κλείσιμο της αξιολόγησης και ελάφρυνση του χρέους. Όχι μόνο δεν έκλεισε η αξιολόγηση αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος και ο «χαμένος παράδεισος» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε λίγο θα μετατραπεί σε κόλαση για τους πολίτες.

Όσο για την ποσοτική χαλάρωση; Μην την είδατε και μην την απαντήσατε. Παραμονές της πληρωμής των 7 δις των υποχρεώσεων το καλοκαίρι που όσο πάει και θυμίζει αυτό του 2015,  εκεί να δείτε γλέντια.

Να θυμίσουμε ότι η Χώρα μας θα έμπαινε στην ποσοτική χαλάρωση το 2015 τον Αύγουστο και στην καλλίτερη περίπτωση,  αυτή θα γινόταν τον Μάρτιο του 2017.

Αν την δείτε γράψτε μας. Να τονίσουμε ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης όταν λήξει, θα λήξει  για όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, δηλαδή, εμείς ήδη είμαστε πίσω 19 μήνες. Μάλλον αν και όταν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, δεν προλαβαίνουμε και πολλά πράγματα.

Όσο για όλα τα άλλα, περί μείωσης ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ είναι πυροτεχνήματα που θα κρατήσουν μέχρι τη Μεγάλη Αποκριά. Αντί η κυβερνητική προπαγάνδα, που προσπαθεί να εστιάσει σε μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας, θα όφειλε  να απαντήσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα.

 

Τι άλλαξε από τις 26.1.2017 όταν ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι η απαίτηση για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 «είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης»;

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά ούτε και θα μας απαντήσει κανένας