Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Ξανασυνατήθηκε, μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Ξάνθης μέσω Δελτίου τύπου, με τον έφορα της Ξάνθης. Τα είπανε, διατύπωσαν την επιθυμία να στηριχθεί το έργο των  πολιτιστικών συλλόγων και όλα τα όμορφα που γίνονται και λέγονται σε μία επίσκεψη αβροφροσύνης μεταξύ των εξουσιών.

Όμως, έξω από την επιθυμία και των δύο ανδρών να στηριχθεί το καρναβάλι και οι γιορτές παλιάς πόλης, δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση που να δικαιολογεί την συνάντηση των δύο ανδρών για το καυτό θέμα της φορολόγησης των πολιτιστικών συλλόγων, που δύο φορές το χρόνο, κάνουν την πόλη μας γνωστή στο πανελλήνιο και  κινούν την αγορά της Ξάνθης.

Η όποια συζήτηση και συνάντηση έγινε  μετά τις γιορτές παλιάς πόλης,  έστειλαν το μήνυμα  ότι οι γιορτές παλιάς πόλης θύμιζαν «καμένο» χαρτί, άρα ήταν δώρο άδωρο η όποια συνάντηση του δημάρχου με τον έφορα.

Το ίδιο συνέβει και με την γειτονιά του Αι Βασίλη.

Και κει που όλοι περίμεναν από τον Σεπτέμβριο, κοντά έξη μήνες, να γίνει κάτι και οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι να ξέρουν ποιο καθεστώς θα επικρατήσει,  ξαφνικά, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη, οι Ξανθιώτες, ξαναέγιναν θεατές σε ένα έργο που παίχτηκε και πάλι τον περσινό Σερπτέμβριο,  λίγο πριν ή λίγο μετά από τις γιορτές παλιάς πόλης,  για να ακουστούν σήμερα,  τα ίδια και πάλι λόγια, ότι τάχα μου ντε, «πονάνε» κι οι δύό για το κακό που γίνεται στην πόλη λόγω άδικης  φορολόγηση των πολιτιστικών συλλόγων.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το καρναβάλι δίνει μία αίγλη και μία δυναμική στην Ξάνθη, για πόσο; Άγνωσται αι βουλαί της εφορίας και των προοδευτικών δυνάμεων.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι και το καρναβάλι της Ξάνθης θα πάθει ότι οι γιορτές παλιάς πόλης και για αυτό δεν φταίει μόνο η εφορία αλλά και η δημοτική αρχή που απλά ακολουθεί τα γεγονότα.

Σίγουρα τούτους τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς,  πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντίδρασης της δημοτικής αρχής και να γίνει ποιο ταχύς, ποιο ευέλικτος και να προβλέπει γρηγορότερα από αυτούς, που στο όνομα της αύξησης των κρατικών εσόδων, ισοπεδώνουν και καταστρέφουν τον πολιτισμό.