Το πρώτο μπλόκο στον Έβρο στήνουν τη Δευτέρα (30/1) οι αγρότες του βορείου τμήματος του νομού, που θα αρχίσουν να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους το μεσημέρι στο ύψος του κόμβου του Θουρίου.

Σε σχηματισμό “φάλαγγας”, κατεβαίνοντας από τα βορειότερα χωριά, θα διέλθουν από την πόλη της Ορεστιάδας περίπου στις 12:30 μ.μ. και θα πραγματοποιήσουν ημίωρη συμβολική κατάληψη της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική).

Στη συνέχεια θα κινηθούν προς το σημείο του μπλόκου, το οποίο επελέγη μετά από συνεννόηση των αγροτών Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, με κριτήριο ότι βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πόλεις και θα εξυπηρετήσει τη στρατηγική της δημιουργίας ενός ενιαίου και ισχυρού πόλου αγώνα στον βόρειο Έβρο.

Στο σημείο θα τοποθετηθούν και οι 5-6 ξύλινοι οικίσκοι, τους οποίους παραχώρησαν οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου για όσο διάστημα διαρκέσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Όσον αφορά την κίνηση των οχημάτων, αυτή θα εκτρέπεται για λόγους ασφάλειας σε παρακαμπτήριους δρόμους που θα υποδεικνύει η Τροχαία στους οδηγούς, στο τμήμα μεταξύ Θουρίου-Χειμωνίου.

Δεκαμελής συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των μπλόκων που πέρυσι είχαν στηθεί σε Καστανιές και Διδυμότειχο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”, θα αναλάβει τον οργανωτικό ρόλο της κινητοποίησης, σε κοινή γραμμή με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο μπλόκο του Θουρίου οι αγρότες θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσουν εάν και πότε θα βγουν στον δρόμο και οι συνεργαζόμενοι με την Ομοσπονδία “πυρήνες” του νότου, που είναι πολύ πιθανό να διευρυνθούν οργανωτικά συμπράττοντας και με άλλους συλλόγους του νοτίου Έβρου.