Με ανακοίνωση τους οι δάσκαλοι της Ξάνθης στέκονται στο πλευρό των αγροτών του νομού και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους

 

Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται αυτές τις ημέρες.

Οι αγρότες δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την επιβίωσή τους!

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, που θα αφήσει χιλιάδες αγρότες ανασφάλιστους, η αύξηση της φορολογίας και του κόστους καλλιέργειας, θα έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, μεγαλοαγροτών-καπιταλιστών, σύγχρονων τσιφλικάδων, με δραματικές συνέπειες για το κόστος και την ποιότητα της διατροφής των εργαζομένων στις πόλεις.

Μόνο για φέτος, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:

  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο “φορολογικός πέλεκυς” και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% το ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
  • Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.
  • Πρόσθετο “περιβαλλοντικό” τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα παλιά χαράτσια και τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Οι αγρότες, με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν την ίδια πολιτική που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία για εκατομμύρια εργαζόμενους, που προωθεί την ημιμάθεια και μετατρέπει την εκπαίδευση σε πανάκριβο εμπόρευμα για τη νέα γενιά, που επιχειρεί να ρίξει κι άλλο το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Έχουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, να αντιπαλέψουμε από κοινού αυτή την πολιτική. Όπως κάναμε και στο Ασφαλιστικό, όπως κάναμε και με τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, που κατέβηκαν χιλιάδες αγροτικά τρακτέρ και διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους.

«Ο κοινωνικός αυτοματισμός» και οι προσπάθειες συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα των αγροτών δεν θα περάσουν,  θα έχουν απέναντί τους την αγωνιστική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, την αγωνιστική μας δράση με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής  πολιτικής.

Όλοι μαζί, για να μια ζωή με δικαιώματα, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μάς καταδικάζουν σε μια ζωή με μαύρο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.