Μπόλντερ, Κολοράντο
Η έκταση του πάγου που επιπλέει στη θάλασσα στην Αρκτική και την Ανταρκτική έπεσε τον φετινό χειμώνα στα μικρότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις στη δεκαετία του 1970, και πιθανότατα στα μικρότερα επίπεδα εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο, η παγοκάλυψη στην Αρκτική έφτανε τον Δεκέμβριο τα 12,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 1 εκατ. τ.χλμ. μικρότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Η πρωτοφανής ζέστη στην Αρκτική είναι αποτέλεσμα ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει το περιοδικό New Scientist.

Στην Ανταρκτική, το φαινόμενο αποδίδεται σε φυσικές διακυμάνσεις και αναμένεται να είναι πρόσκαιρο και.

Στην Αρκτική, ο θαλάσσιος πάγος θα έπρεπε να επεκτείνονται γρήγορα στη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Φέτος, όμως, συνεχείς εισβολές θερμού αέρα κρατούν τη θερμοκρασία 3-5 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Τα επόμενα χρόνια, οι επιπλέοντες πάγοι στην Αρκτική μπορεί να ανακάμψουν σε ένα βαθμό, στη συνέχεια όμως προβλέπεται να υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα -κάποιες μελέτες προειδοποιούν μάλιστα ότι σε μερικές δεκαετίες η Αρκτική θα μένει χωρίς καθόλου πάγο τα καλοκαίρια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ