του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τελικά θα έχουμε πλανητικές εξελίξεις καθώς η Γερμανία δείχνει διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ υπερτιμώντας προφανώς τις δυνατότητές της καθώς άμεση ήταν η αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου για το ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Συμμαχίας είπες «Οι εκφράσεις του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ενόχλησαν το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έλαβε υπόψη τις σχετικές δηλώσεις με ανησυχία», τόνισε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες.

Ο Στάινμαγερ πρόσθεσε επίσης ότι οι δηλώσεις Τραμπ για Ε.Ε και ΝΑΤΟ δεν εξέπληξαν μόνο τις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις Σταινμάγιερ είναι επικίδνυνες και για έναν ακόμη λόγο.

Δείχνει ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει στάση απέναντι στις νέες πατριωτικές ΗΠΑ ακόμα και εάν η Α.Μέρκελ χάσει την εξουσία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ

«Παρωχημένος οργανισμός, αλλά σημαντικός για μένα»

«Το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός» δήλωνει ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο Τραμπ είπε στην εφημερίδα, «Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», τόνισε.

Η αλήθεια είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι κατά βάση οι ΗΠΑ οι οποίες το χρησιμοποιούν ως το «μακρύ χέρι» τους για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους σε όλον τον πλανήτη.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που κάποια ευρωπαϊκή δύναμη όπως η Γερμανία επιχειρεί να έρθε σε κάποια μορφή σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενοχλεί

Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε δημιουργίες νέων στρατοπέδων και «ανακάτεμα» της γεωπολιτικής τράπουλας. Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα διαλέξει την σωστή πλευρά ή αν θα πάει με τους χαμένους.