Η διατήρηση της μνήμης, αλλά και η δυνατότητα της καθαρής σκέψης και της λήψης αποφάσεων, είναι ένας στόχος-κλειδί για τους ανθρώπους, όσο μεγαλώνουν. Οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει στον ρόλο του ύπνου στη διατήρηση της νοητικής υγείας των ηλικιωμένων. Πρόσφατα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 3000 Κινέζους ηλικίας 65 ετών και άνω, προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν ο απογευματινός ύπνος είχε κάποια επίδραση στη νοητική τους υγεία. 

Περίπου το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν ότι μετά το μεσημεριανό τους φαγητό κοιμόντουσαν για 30-90 λεπτά, με έναν μέσο όρο 63 λεπτών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προβούν σε διάφορες δοκιμασίες για να αξιολογηθεί η νοητική τους κατάσταση. Απάντησαν σε απλές ερωτήσεις, σχετικά με την ημέρα, την εποχή του χρόνου, και τους ζητήθηκε να λύσουν απλά μαθηματικά προβλήματα.

Στους συμμετέχοντες, ζητήθηκε επίσης να αποστηθίσουν και να ανακαλέσουν λέξεις, αλλά και να αντιγράψουν απλές γεωμετρικές φιγούρες. Τέλος, τους ζητήθηκε να δώσουν στοιχεία για τις συνήθειες του ύπνου τους, στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν για μεγαλύτερο διάστημα το απόγευμα, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ σε σχέση με όσους δεν κοιμόντουσαν καθόλου. Επιπλέον, εκείνη που κοιμόντουσαν για περίπου μία ώρα, επίσης είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με εκείνους που ο απογευματινός τους ύπνος διαρκούσε περισσότερο ή λιγότερο.

Εκείνοι που δεν κοιμόντουσαν καθόλου μετά το γεύμα, εκείνοι που έκλειναν για λίγο τα μάτια τους και εκείνοι που κοιμόντουσαν για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας, είχαν πτώση στη νοητική τους ικανότητα, κατά 4-6 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εμφάνιζαν τα άτομα που κομόντουσαν μία ώρα μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η πτώση στη νοητική ικανότητα που εμφάνισαν εκείνοι που κοιμόντουσαν λίγο ή δεν κοιμόντουσαν καθόλου, ήταν εφάμιλλη με αυτή που θα εμφάνιζαν άτομα 5 χρόνια γηραιότερα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.