Από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι, σύµφωνα µε τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ., από το βράδυ της Πέµπτης 05.01.2016 αναµένονται έντονα καιρικά φαινόµενα, µε κατά τόπους καταιγίδες, θυελλώδεις βόρειους ανέµους, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και ολικό παγετό, σε διάφορες περιοχές κατά µήκος της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων.

Τα φαινόµενα προβλέπεται ότι θα εξασθενίσουν την Κυριακή 08.01.2016 µε διατήρηση όµως του ολικού παγετού.

Οι οδηγοί που προτίθενται να µετακινηθούν τόσο κατά µήκος της Εγνατίας Οδού, όσο και στους Κάθετους Άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Προµαχώνα και Νυµφαίας Ροδόπης, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Πριν το ταξίδι τους να ενηµερώνονται από αξιόπιστες πηγές για την πρόγνωση του καιρού στη διαδροµή τους και από την ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν περιορισµούς στην κυκλοφορία.

Πριν το ταξίδι τους οι οδηγοί πρέπει:  Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχηµά τους (καύσιµο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, µπαταρία κτλ.). 

Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες. 

Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

Κατά τη διάρκεια της µετακίνησης πρέπει:  Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινοµένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξηµένες αποστάσεις από τα προπορευόµενα οχήµατα και να προσαρµόζουν την ταχύτητα του οχήµατός τους στις επικρατούσες συνθήκες. 

Να έχουν αναµµένα τα «µεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήµατός τους. 

Να µη σταµατούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων. 

Αν απαιτηθεί η στάση του οχήµατος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται µόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). 

Να τηρούν και παρακολουθούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήµανσης. 

Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.  Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισµού, να µην προσπερνούν τα αποχιονιστικά µηχανήµατα, ακόµη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται µε χαµηλή ταχύτητα.

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχηµάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήµανση και στις υποδείξεις των αρµόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων ή των ισχυρών βόρειων ανέµων.

Οι οδηγοί που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων µπορούν να επικοινωνούν µε τον τηλεφωνικό αριθµό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.