Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου για πολλές ημέρες το θερμόμετρο βρίσκεται κάτω το μηδέν, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια στην ατμόσφαιρα δημιούργησαν ένα στρώμα καθολικού παγετού στην λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο της Φλώρινας αλλά και στη λίμνη της Καστοριάς.

Και οι δύο λίμνες έχουν παγώσει σχεδόν στο σύνολό τους, εγκλωβίζοντας αρκετά πουλιά -και ιδιαίτερα κύκνους- που βρίσκονταν απομακρυσμένοι από το κοπάδι τους. Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς ώστε να απεγκλωβιστούν αρκετά μεγαλόσωμα πουλιά, όπως κύκνοι και χήνες, που είχαν παγιδευτεί σε παραλίμνιες περιοχές της λίμνης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες όταν αντιλαμβάνονται εγκλωβισμένα πουλιά από τον παγετό να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς ώστε να κινηθούν ανάλογα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να αποφεύγεται το τάισμα των άγριων πτηνών με τροφές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς «η σύνθεσή τους είναι ακατάλληλη για τον οργανισμό της άγριας ορνιθοπανίδας».