Για κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν», καθώς και ότι λόγω της λιτότητας τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνες ζώνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα-κόλαφο, το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και από έλλειψη προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού. Με βάση τα δεδομένα -από ιατρούς και συνδικάτα – η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν πεθαίνουν» αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που επικαλείται το άρθρο, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδύνευε να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.

Περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδύνευε να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές
«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες, που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια» τονίζει.

«Συχνά οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι, που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση. Από το 2009 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ-, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014 οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.