Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, από τους οποίους έχουν ανανωριστεί 21 και οι 15 ή 16 απ’ αυτούς είναι ξένοι, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 69 ανθρώπων, τέσσερις από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

«Άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους»: ένας αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει την επίθεση στο νυκτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης

Επρόκειτο να είναι μια νύκτα ανέμελη, μακριά από τα τραύματα του 2016. Όμως δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη και είχε ανοίξει πυρ με το όπλο του.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι 01:15 της Κυριακής (00:15 ώρα Ελλάδας) και ένας άνδρας ανοίγει πυρ εναντίον των εκατοντάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους στο νυκερινό κέντρο, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 ξένοι.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά».

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει ενώ είναι φανερό πως βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Οι αρχές κάνουν λόγο για έναν «τρομοκράτη», όμως πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για «τουλάχιστον έναν» δράστη μεταμφιεσμένο σε Άγιο Βασίλη. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, «ο τρομοκράτης» εξακολουθεί να διαφεύγει.

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, κάτι, μια βόμβα». Η Τουρκία επλήγη πέρυσι από πολλές επιθέσεις, μερικές από τις οποίες είχαν στόχο χώρους στους οποίους συχνάζουν οι τουρίστες, όπως αυτό το νυκτερινό κέντρο.

«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σ’ ένα μέρος όπως η Reina!», του είπε όμως ένας φίλος. Κι εκείνος πείστηκε. Ωστόσο, προσθέτει, «είχα ένα προαίσθημα… Πήγα εκεί αργά, μετά την αλλαγή του χρόνου. Και όλο αυτό συνέβη 10 λεπτά αφότου είχα φθάσει».

Ο Ομπάμα προσφέρει τη βοήθεια της κυβέρνησής του στις τουρκικές αρχές μετά την «φρικτή» επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την «φρικτή» πολύνεκρη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης κι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε από την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν κι έδωσε οδηγίες στην ομάδα του να προσφέρει όποια βοήθεια απαιτείται στις τουρκικές αρχές και να συνεχίσει να τον ενημερώνει», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο ΓΓ του NATO εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις τουρκικές αρχές και στον τουρκικό λαό για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

«Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη έχει εξαπολύσει η αστυνομία μετά την ένοπλη επίθεση με 39 νεκρούς σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει σήμερα ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβει τον ύποπτο που σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί ξένοι, σε νυκτερινό κέντρο όπου γιόρταζαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, σε μια επίθεση που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια.

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς διεβίβασε προς τον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας Γιασάρ Τσεβίκ, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού προς τον Τουρκικό Λαό, τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ειλικρινείς ευχές του προς τους τραυματίες για ταχεία ανάρρωση.

Δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ούτε ομογενείς μεταξύ των 21 νεκρών της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, αναμένεται η ταυτοποίηση και των 39 θυμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών, μεταξύ των 21 εκ των 39 νεκρών που ταυτοποιήθηκαν δεν υπάρχουν έλληνες υπήκοοι ούτε ομογενείς. Η ταυτοποίηση όμως των θυμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Δεν εντόπισαν Έλληνες και μεταξύ των τραυματιών από την τρομοκρατική επίθεση, τα κλιμάκια του ελληνικού Γενικού Προξενείου

Κλιμάκια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος που επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τραυματίες της αιματηρής επίθεσης σε γνωστό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, δεν εντόπισαν κανένα Έλληνα, μεταξύ των τραυματιών.

Αν και μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι ταυτότητες και των 39 θυμάτων της επίθεσης, οι ελληνικές προξενικές αρχές, δεν έχουν καμμία ενημέρωση ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Έλληνες (ομογενείς ή επισκέπτες). Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των 15 ξένων υπηκόων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι Ισραηλινοί, Ιορδανοί και Αζέροι.

Το Γενικό Πρόξενείο της Ελάδος νωρίς το πρωί με μήνυμά του συνέστησε στους παρεπιδημούντες στην Κωνσταντινούπολη προσοχή και αποφυγή πολυσύχναστων σημείων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει πως η χώρα του θα αγωνιστεί μέχρι τέλους εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα αγωνισθεί μέχρι το τέλος εναντίον των κάθε μορφής επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά τον φόνο 39 ανθρώπων από ένοπλο σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

«Ως έθνος, θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους εναντίον όχι μόνο των ένοπλων επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους, αλλά επίσης εναντίον των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιθέσεών τους», αναφέρει ο Ερντογάν σε γραπτή δήλωσή του.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να καταστρέψουν το ηθικό του λαού μας και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας με αποτρόπαιες επιθέσεις που στοχοθετούν αμάχους … Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ως έθνος, θα συσπειρωθούμε περισσότερο και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ σε τέτοια βρώμικα παιγνίδια», δήλωσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπ. Γιλντιρίμ: Τα πρώτα στοιχεία για τον δράστη της επίθεσης στο κλαμπ Reina

Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

To YΠΕΞ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Το ΚΚΕ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

ΑΝΕΛ: Αποτροπιασμός για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη