Με αφορμή το ξήλωμα της σκεπής από το ποιμνιοστάσιο, λόγω των ισχυρών ανέμων στο χωριό Συδινή μπαίνει πλέον ευθέως το ερώτημα πώς ο κτηνοτρόφος θα προστατεύσει την περιουσία του και σε πρώτη φάση το ζωικό του κεφάλαιο και πώς θα αποζημιωθεί από το κράτος.

Ρωτήσαμε τον προϊστάμενο του τμήματος Πολ.Προστασίας ΠΕ Ξάνθης Γιώργο Καφούτη ο οποίος αναφέρει:  Η διαδικασία των αποζημιώσεων είναι λίγο περίπλοκη.

Οι αποζημιώσεις δίνονται από τα υπουργεία ΥΠΟΜΕΔΙ και Οικονομικών αφού προηγηθεί οριοθέτηση της περιοχής που έχει πληγεί.

Η καταστροφή θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα θεομηνίας και όχι μεμονωμένων περιπτώσεων.

Η οριοθέτηση γίνεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ έπειτα από αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας που λέγεται ΔΑΕΦΚ (πρώην ΥΑΣ). Το αίτημα για οριοθέτηση προς το ΥΠΟΜΕΔΙ το κάνει ο Περιφερειάρχης μετά από πιθανή εισήγηση και του Δήμου ο οποίος έχει πληγεί.

Αφού γίνουν αιτήσεις από τους πληγέντες στον δήμο ακολουθούν αυτοψίες από επιτροπές του δήμου για τις κατοικίες και της περιφερειακής ενότητας για τις επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις γεωργοκτηνοτροφικές αποζημιώσεις δεν ακολουθείται τίποτε από την παραπάνω διαδικασία και υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο ΕΛΓΑ ο οποίος έχει ανταποκριτή για τέτοιες περιπτώσεις στον εκάστοτε Δήμο.

Οι αποζημιώσεις για την οικοσκευή δίνονται από την πρόνοια η οποία ανήκει στους δήμους με ξεχωριστή διαδικασία από την παραπάνω. Αυτά σε γενικές γραμμές για να τελειώσει σημειώνοντας  η ΠΣΕΑ δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα.

Β. Τσολακίδης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έστειλε τον τοπικό του σύμβουλο για να δει τις ζημιές που έγιναν στην ενδιάμεση περιοχή της Συδινής και του Πολυσίτου,  όπου σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Γ. Τσιτιρίδη θα προσπαθήσουν να απαλείψουν την ζημιά από το γκρεμισμένο μανδρί, τον τοίχο του γηπέδου στον Πολύσιτο που από τους ισχυρούς ανέμους έπεσε και άλλες μικροζημιές. Το θέμα θα συζητηθεί, αν παραστεί ανάγκη άμεσης στήριξης των πληγέντων και στο δημοτικό συμβούλιο.

Κάλεσε όλους τους συνδημότες του να αποτανθούν στόν ΕΛΓΑ για να δρομολογηθούν οι διαδικασιες.

Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη είδη έχει ενημερωθεί μέσω της περιφέρειας ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ ο οποίος κάνει τις απαραίτητες αυτοψίες για τον λόγο ότι υπήρξε πρόβλημα με τους ισχυρούς ανέμους και στην Διομήδια.

Ο δήμος Αβδήρων σημείωσε ότι θα κάνει ότι προβλέπετε για να αποζημειωθούν οι κτηνοτρόφοι από την ζημιά.