ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Γράφει ο οικονομολόγος,  Θανάσης Γαλανόπουλος

Φτάνοντας στη λήξη μιας ακόμη δύσκολης για την οικονομία χρονιάς, ήρθε η ώρα να δοθούν στους πολίτες κάθε λογής επιδόματα, παροχές και βοηθήματα. Συνωστισμοί και ουρές στα τραπεζικά ιδρύματα από κόσμο που μέσα στην κατήφεια που ζει, είδε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ως «μάνα εξ ουρανού».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός λοιπόν, αποφάσισε να υλοποιήσει όπως είπε μια παλαιότερή του δέσμευση δίνοντας 13η σύνταξη στο πλαίσιο μιας κοινωνικής αναδιανομής της υπεραπόδοσης των εσόδων. Πέραν τούτου, με περισσή υπερηφάνεια ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται πιέσεις από την προσφυγική κρίση, στηρίζοντας έτσι τα νησιά πρώτης γραμμής όπως ανέφερε.

Ακολούθως, να τονίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε η τελευταία δόση των οικογενειακών επιδομάτων (όπως και πέρυσι την ίδια χρονικά περίοδο για να μην είμαστε άδικοι), δόθηκαν οι ενισχύσεις στους αγρότες, άνοιξε επιτέλους η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ενώ με την αλλαγή της χρονιάς θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ανά την επικράτεια. «Μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», μας είπαν!

Κάποιοι, θεωρούν ότι πρόκειται για προεκλογική τακτική. Ίσως και όχι. Το βέβαιο είναι πως πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2017! Αυξήσεις στα καύσιμα , στα προϊόντα καπνού, στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε σταθερή τηλεφωνία και internet, έναρξη εφαρμογής ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με αυξημένες εισφορές!

Μια σειρά από μέτρα που έρχονται να προστεθούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, στην ατέρμονη υπερφορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών, μισθωτών και συνταξιούχων, στην επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε σειρά από προϊόντα, αυξήσεις στα ασφάλιστρα κ.α.

Κοινωνική πολιτική με το σταγονόμετρο σε μια χώρα που την έχουν κατασπαράξει τα μνημόνια, τα μέτρα που προϋποθέτει η επόμενη δόση. Φαύλος κύκλος. ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ δεν βγήκε από αυτόν τον κυκεώνα χωρίς μέριμνα για αναπτυξιακή πολιτική παρά μόνο με επιβολή δημοσιονομικών μέτρων.

«Μας χρυσώνουν το χάπι» και στεκόμαστε αποσβολωμένοι. Ο κρατικός μηχανισμός κατ’ ουσίαν παρέλυσε, αγορές και επενδυτές γύρισαν την πλάτη σε μια αποσταθεροποιημένη χώρα. Η χώρα βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, η ευημερία φαντάζει άπιαστο όνειρο και οι Ευρωπαίοι μας αντιμετωπίζουν σαν τον φτωχό συγγενή. Το τίμημα το πληρώνουμε για μια ακόμη φορά δυστυχώς χωρίς αντίδραση…