Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης έδωσε και φέτος το παρών, την παραμονή των Χριστουγέννων, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με το πατροπαράδοτο Θρακιώτικο έθιμο της Καμίλας.

 

Η Καμήλα είναι ένα ακόμη Θρακιώτικο έθιμο που γίνεται τις παραμονές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Σήμερα διατηρείται σε ελάχιστα χωριά του Έβρου.

Οι Εβρίτες έφτιαξαν  ένα σκελετό με ξύλα και τον έντυσαν με κουρέλια και δέρματα, ώστε να πάρει τη μορφή της καμήλας. Ύστερα δύο παλικάρια μπήκαν από κάτω και έκαναν τα πόδια της καμήλας συνοδεία του  ντιβιτζή (καμηλιέρη).

 

Οι συνοδοί του ήταν ντυμένοι με προβιές και κουδούνια και φυσικά όλη η αναπαράσταση ήταν ντυμένη με την μουσική που η ζωντανή ορχήστρα τους πλαισίωνε.

Σύμφωνα με το έθιμο ο καμηλιέρης οδηγεί την καμήλα σε όλα τα σπίτια τον χωριού για το καλό και υγεία και οι νοικοκυραίοι τους προσφέρουν πρόθυμα λουκάνικα και χρήματα. Στη διάρκεια της περιφοράς γίνονται διάφορα ευτράπελα, ενώ συχνά ο θίασος μπλέκεται με τους θεατές και στήνει αυθόρμητα χορό, η τελική κατάληξη είναι η πλατεία και το γλέντι με την συμμετοχή όλης της κοινωνίας.

Αυτό ακριβώς συνέβη την παραμονή των Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης όπου ο θίασος, τα μέλη του συλλόγου Εβριτών Ξάνθης και οι περαστικοί γλέντησαν με την ψυχή τους όπου το κρασί και η ψησταριά που στήθηκε συμπλήρωσε το κέφι.

Όπως ήταν φυσικό οι ευχές δεν έλειψαν και η καλή διάθεση και το γλέντι συνεχίστηκε  ως αργά το μεσημέρι.