Αυτή είναι η πιο “σέξι” διαταραχή ύπνου

Για την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων το σεξ και ο ύπνος έχουν διαδοχική σειρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να συμβάινουν ταυτόχρονα. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για την σεξυπνία, μια διαγνωσμένη διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από σεξουαλικές συμπεριφορές.

Όλα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Οι πάσχοντες επιδεικνύουν σεξουαλικές συμπεριφορές  (αναστεναγμοί, αυνανισμός κλπ) κι επειδή αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκονται στο βαθύτερο στάδιο του ύπνου τους, συχνά αγνοούν τις συμπεριφορές τους, οι οποίες  παρατηρούνται από αυτούς με τους οποίους μοιράζονται το κρεβάτι τους. Πρόσφατα μάλιστα νεαρός Σουηδός απαλλάχθηκε από την κατηγορία βιασμού κατά τη διάρκεια του… ύπνου, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να πάσχει από σεξυπνία, η οποία εντάσσεται στο Διαγνωστικό Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, ένα επιστημονικό εργαλείο που απαριθμεί τις πιο αναγνωρισμένες διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η σεξυπνία παρατηρείται στο 1/3 του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές ύπνου, με τους άνδρες να έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα.

Θεωρείται ότι σχετίζεται με κάποια διαταραχη στη λειτουργία του εγκεφάλου, όμως έχουν ενοχοποιηθεί και παράγοντες όπως η αίσθηση συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, ο φόβος, η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας, η χρήση ναρκωτικών, η κατάχρηση αλκοόλ, το άγχος και η κόπωση.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και με χορήγηση αντικαταθλιπτικών.