Μια φανταστική βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, αρωματισμένη με το μεθυστικό άρωμα μπαχαρικών, στολισμένη με αστεράκια από ζαχαρόπαστα για να απολαύσετε με την οικογένειά σας μια υπέροχη βασιλόπιτα και να υποδεχτείτε έναν υπέροχο καινούργιο χρόνο.
Υλικά συνταγής
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ζάχαρη καστανή
6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
3/4 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομένα
1/2 φλ. τσαγιού κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων (κόντιτα)
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ βύσσινο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Μάρζιπαν (αμυγδαλόπαστα) για τα αστεράκια βλέπε συνταγή εδώ

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μεγάλη φόρμα [26 εκ. περίπου] κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο.
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά σε σκόνη. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα κόντιτα.
Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ τη μαργαρίνη και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων και το λικέρ βύσσινο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε τη βασιλόπιτα για 1 ½ ώρα περίπου στους 175 βαθμούς.
Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε στο ταψί να “σταθεί” για 10 λ. Μετά τρυπάτε κάθετα (ώστε να εισχωρήσει βαθιά) ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο και τη ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς τη σε σχάρα. Την αφήνετε μέχρι να κρυώσει τελείως και τη τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τη στολίζετε με αστεράκια ή άλλα στολίδια επιλογής σας φτιαγμένα με το μάρζιπαν.