Στην καταγραφή των αποθεματικών των δήμων και των περιφερειών και των νομικών τους προσώπων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια κίνηση που παραπέμπει σε έναν νέο κύκλο δέσμευσης των χρημάτων των δήμων και άλλων φορέων της Τοπικής Διοίκησης (με βάση το άρθρο 69Α του ν. 4270/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 24 του άρθρου 10 του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129 Α’).

Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Είναι παραπλανητικό το κάλεσμα προς τους δήμους και τις περιφέρειες να στείλουν στοιχεία, που έτσι κι αλλιώς έχει το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από τους ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου που έχει επιβάλει στη λειτουργία τους. Και μόνο η διαδικασία κατάρτισης και ελέγχου των προϋπολογισμών που συντάσσονται κάθε χρόνο από τους παραπάνω φορείς, συνηγορεί στην κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμος Ξάνθης δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Σήμερα, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, να στείλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 16 Δεκέμβρη (!!!), σειρά οικονομικών στοιχείων. Συγκεκριμένα ζητάει: Τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες της Ελλάδος, λογαριασμούς πάγιας προκαταβολής, χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, στοιχεία ειδικών λογαριασμών με νομική υπόσταση, λογιστικό σύστημα που τηρείται από το φορέα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης θυμίζει στο λαό του Δήμου τη στάση εναντίωσης που είχε κρατήσει η ίδια, αλλά και τη συναίνεση των υπολοίπων έξι παρατάξεων στην απόφαση της κυβέρνησης τον Απρίλη του 2015, να βάλει χέρι στα αποθεματικά φορέων της κυβέρνησης, ανάμεσα σε αυτούς και των δήμων και των περιφερειών. Τότε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των παραπάνω φορέων. Επιλογή που σε ό,τι αφορά την τοπική διοίκηση σχετίζεται με τραγικές συνέπειες τόσο στην υλοποίηση έργων και την παροχή υπηρεσιών προς τα λαϊκά στρώματα, όσο και στην παραπέρα φορολόγησή τους. Τον Μάιο, παρά την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να μη συμμετέχουν στη μεταφορά διαθεσίμων τους, αρκετοί δήμοι άνοιξαν λογαριασμούς στο πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ η Περιφέρεια Αττικής πρωτοστάτησε στην οικονομική στήριξη που ζήτησε η κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ακόμη ότι σ’ αυτήν την επιλογή είχαν αντιδράσει έντονα οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υπογράμμιζαν σε κοινή τους δήλωση ότι «η συγκεκριμένη Νομοθετική Πράξη βοηθά τον αντιλαϊκό πόλεμο που πέντε χρόνια τώρα τσακίζει το λαό και τις πιο ζωτικές του ανάγκες, για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του και ούτε ευθύνεται για τη δημιουργία του».

pinax-Dimwn