Από σήμερα το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo θα αρχίσει να προσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του στις δημόσιες αρχές, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της Ευρώπης.

Με τη «δήλωση αρχικών υπηρεσιών», τις οποίες εγκαινιάζει επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, το Galileo αρχίζει να παρέχει, σε συνδυασμό με το GPS, μια σειρά από δωρεάν υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Galileo θα προσφέρει:

– Στήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Σήμερα για τον εντοπισμό κάποιου που έχει χαθεί στη θάλασσα ή στο βουνό, απαιτούνται πολλές ώρες. Χάρη στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), κάποιος που πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης από συμβατή με το Galileo συσκευή μπορεί πλέον να εντοπιστεί και να διασωθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό του θα μειωθεί σε μόλις δέκα λεπτά.

– Ακριβέστερη πλοήγηση για τους πολίτες: Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo θα είναι μια δωρεάν υπηρεσία ευρείας κατανάλωσης για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν συμβατά με το Galileo «έξυπνα» τηλέφωνα ή συστήματα πλοήγησης οχημάτων.

– Καλύτερο συγχρονισμό για υποδομές ζωτικής σημασίας: Μέσω των ρολογιών υψηλής ακρίβειας, το σύστημα Galileo θα καταστήσει δυνατό τον συνεχή συγχρονισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων διανομής ενέργειας, όπως των έξυπνων δικτύων, και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

– Ασφαλείς υπηρεσίες για τις δημόσιες αρχές: Το Galileo θα υποστηρίξει επίσης, μέσω της υπό κρατικό έλεγχο Υπηρεσίας Δημόσιου Χαρακτήρα (PRS), τις δημόσιες αρχές, όπως τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία. Θα παρέχει μια ιδιαίτερα ισχυρή και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία για κρατικούς χρήστες σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης ή σε καταστάσεις κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάλειπτο της παροχής υπηρεσιών.

Η «δήλωση αρχικών υπηρεσιών» του Galileo σημαίνει ότι οι δορυφόροι του Galileo και οι υποδομές στο έδαφος είναι πλέον έτοιμες προς χρήση. Τα σήματα θα είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το GPS.

Κατά τα επόμενα έτη, θα εκτοξευθούν νέοι δορυφόροι, ώστε να διευρυνθεί ο σχηματισμός του προγράμματος Galileo, γεγονός που θα βελτιώσει σταδιακά τη διαθεσιμότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα ο σχηματισμός του συστήματος Galileo αποτελείται από 18 δορυφόρους ήδη σε τροχιά. Ο πλήρης σχηματισμός προβλέπει συνολικά 30 δορυφόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, οπότε πλέον το Galileo θα επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα.

Το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο που είναι συμβατό με το Galileo, της ισπανικής εταιρείας BQ, είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι κατασκευαστές. Οι φορείς ανάπτυξης εφαρμογών θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με βάση το πραγματικό σήμα.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) διαχειρίζεται τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την ευθύνη για την εγκατάσταση του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη για λειτουργικές εργασίες.