Με σχεδόν 9,5 εκ. ευρώ διαθέσιμα για το Leader Ροδόπης και Ξάνθης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης
Στάθης Κεφαλίδης μπορεί να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ως μία μικρή νίκη

Τα 460 τεχνικά δελτία που κατατέθηκαν για το νέο Leader αποκαλύπτουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για νέα καταλύματα, ενδιαφέρον για μονάδες επεξεργασίας κρέατος, μικρομεσαίες ομάδες επεξεργασίας τοπικών αγροτικών προϊόντων, νεοφυείς επιχειρήσεις και αρκετές προτάσεις πάνω στις ιχθυοκαλλιέργειες
Δήμος Μπακιρτζάκης
Με σχεδόν 9,5 εκ. ευρώ διαθέσιμα για το Leader Ροδόπης και Ξάνθης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης μπορεί να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ως μία μικρή νίκη. Μόλις πριν δύο μέρες υπογράφηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Υπουργική Απόφαση για την έγκριση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 καθώς και για την κατανομή πιστώσεων δημόσιας δαπάνης για τα προγράμματα αυτά ανά Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ). Συνολικά, με την Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται 31 πολυταμειακά τοπικά προγράμματα και 18 μονοταμειακά (16 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 2 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας) και κατανέμονται 360,6 εκ. €. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το τοπικό πρόγραμμα που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Ροδόπης για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης με το ποσό να ανέρχεται σε 9.450.000 ευρώ. Μάλιστα είναι πρώτο σε επίπεδο Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Η ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού, η έκταση, ο πληθυσμός, ήταν τα κρίσιμα στοιχεία της καλής βαθμολογίας που έλαβε το τοπικό πρόγραμμα, με τον κ. Κεφαλίδη να κάνει γνωστό πως «κατατέθηκαν 460 τεχνικά δελτία από την τοπική κοινωνία, η οποία αποδείκνυε ότι το θέλει το πρόγραμμα. Το Leader είναι το μοναδικό πρόγραμμα που για να σε εγκρίνουν απαιτείται ο πολίτης με το τεχνικό του δελτίο να συμμετέχει, δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα στην Ελλάδα».
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Τα 460 τεχνικά δελτία που κατατέθηκαν για το νέο Leader αποκαλύπτουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για νέα καταλύματα, τόσο στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, δηλαδή μικρά ξενοδοχεία, μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για μονάδες επεξεργασίας κρέατος, μικρομεσαίες ομάδες επεξεργασίας τοπικών αγροτικών προϊόντων, νεοφυείς επιχειρήσεις και αρκετές προτάσεις πάνω στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Τα 9,5 εκ., όπως εξηγεί ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης «είναι ο αρχικός προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι αν πάει καλά το πρόγραμμα τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε από τα 50 εκατομμύρια που έχει αποθεματικό το υπουργείο ακόμα 4, 5 ή 6 εκατομμύρια. Αυτό είναι το θετικό του Leader». Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι να λήξει το πρόγραμμα το 2022.
Για πρώτη φορά στο νέο CLLD/LEADER δόθηκε έμφαση στη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες και υιοθετήθηκε η δυνατότητα της πολυταμειακότητας και της πολυτομεακότητας με αξιοποίηση και επιπλέον καθεστώτων ενίσχυσης για την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Επίσης, για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε διευρυμένες περιοχές παρέμβασης με ενσωμάτωση των πρώην περιοχών ΟΠΑΑΧ, διασφαλίζοντας την εξ ολοκλήρου κάλυψη του αγροτικών περιοχών της χώρας.
Για το ΕΓΤΑΑ κατανέμονται στις Ομάδες Τοπικής Δράσης με την Υπουργική Απόφαση 290,1 εκ. € από τα 322 εκ. € της σχετικής πρόσκλησης, ενώ τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν σε δεύτερη φάση στη βάση της αποτελεσματικότητας υλοποίησης των τοπικών τους προγραμμάτων.
Για το ΕΠΑΛΘ κατανέμονται 70,5 εκ. €, περισσότερα από τα 55 εκ. € που ενδεικτικά αναφέρονταν στη πρόσκληση, δεδομένου του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
Η κατανομή των πιστώσεων έγινε στη λογική διασφάλισης της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών εταιριών – ομάδων τοπικής δράσης για την απρόσκοπτη υλοποίηση των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης και στη βάση των προβλεπομένων από το οικείο θεσμικό πλαίσιο κριτηρίων που αφορούν στη βαθμολογία, το πληθυσμό και τη ρεαλιστικότητα των υποβληθέντων σχεδίων.
Η πρώτη προκήρυξη του Leader Ροδόπης και Ξάνθης υπολογίζεται να είναι στον «αέρα» το πρώτο εξάμηνο του 2017.