Τα οικονομικά πρέπει να είναι πολιτική και η πολιτική οικονομικά. Στον δήμο Ξάνθης, αυτά μπερδεύονται και κανένας δεν ξέρει πότε είναι οικονομία η πολιτική και πότε πολιτική η οικονομία.

 

Όταν η Αμερική και η Ευρώπη πριν από πολλές δεκαετίες ίδρυαν τις οικονομικές αστυνομίες, στην Ελλάδα τα εδώ πολιτικά ξεφτέρια, έκαμαν νόμους και μπέρδευαν την εικόνα της οικονομίας  σε όλους τους δημόσιους τομείς και φυσικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρύβοντας τις ανομίες τους μέσα στους αριθμούς.

Στην Ξάνθη στον απολογισμό-ισολογισμό του 2015 αυτό αποτυπώθηκε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων  στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης.

Ένας ισολογισμός χαμένος στους αριθμούς, στου κωδικούς και σε αιτιολογίες που κανένας δεν έβγαζε άκρη και φυσικά η οικονομική υπηρεσία μέσα σε ένα λογιστικό σύστημα που επιβάλλεται από τα αρμόδια υπουργεία, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όπως παραδείγματος χάριν γιατί επί σειρά ετών ο δήμος Ξάνθης δεν είχε ένα βιβλίο για να γράφει τι αγόραζε τι έμπαινε στις αποθήκες του και ποιο υλικό χρησιμοποιήθηκε. Πεταμένη στην κυριολεξία στο άγνωστο η περιουσία του Ξανθιώτικου λαού. Υπ όψη ότι οι αγορές του είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Αυτό ήταν μία από τις επισημάνσεις που έκανε ο ορκωτός λογιστής όπως και πολλές άλλες.

Ο Δήμαρχος αδύναμος να υποστηρίξει τον ισολογισμό γιατί έπρεπε πρώτα να μετατρέψει τους αριθμούς σε πολιτική και την πολιτική σε αριθμούς κάτι που επισημάνθηκε έντονα από την αντιπολίτευση.

Όπως επίσης επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση η ασυνεννοησία της Οικονομικής Υπηρεσίας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς και με τις υπόλοιπες, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα.

Ο Θ. Ξυνίδης τόνισε ότι φταίει η δομή του Δήμου και χαρακτήρισε ρευστή την οικονομική εικόνα του δήμου.

Ο Δ. Μπένης μίλησε για γρανάζια της διοίκησης του Δήμου που γυρίζουν μοναχά τους ασυντόνιστα, καυτηριάζοντας την Γενική Γραμματεία που πρέπει να φέρει την ένωση των υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα εξαιρετικό το έργο των Ορκωτών λογιστών.

Ο Σ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι δεν είναι οικονομολόγος και τοποθετήθηκε πολιτικά σημειώνοντας το κενό μεταξύ των υπηρεσιών και την έλλειψη συντονισμού. Καυτηριάζοντας την «αμέλεια» του δήμου στο να μην κρατάει ένα λογιστικό σύστημα για το τι υλικά μπαίνουν στον δήμο και τι βγαίνουν με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς που βρίσκονται αποθηκευμένα ή που έχουν τοποθετηθεί ή που μπορεί να βρίσκονται υπονοώντας ότι πιθανών να είναι «χαμένα» και ουδείς το γνωρίζει.

Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης μιλώντας για τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών είπε ότι αυτήν την εικόνα δεν την καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι επιστήμονες μέλη της δημοτικής αρχής θα την καταλάβουμε εμείς;

Απευθυνόμενος στο Σώμα είπε ότι οι υπηρεσίες είναι ο εύκολος στόχος και όλοι λένε φταίνε οι υπηρεσίες. Μα αν οι υπηρεσίες δεν λαμβάνουν σωστές οδηγίες και εντολές πώς θα λειτουργήσουν; Άρα, την κύρια ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του δήμου Ξάνθης, για να ενισχύσει μάλιστα την θέση του έκανε αναφορά στην δημοτική επιχείρηση της Σταυρούπολης η οποία είχε στοιχεία κτήσης 33.000 και όταν έκλεισε, οι Ξανθιώτες πλήρωσαν 167.000 ευρώ. Άρα, σημείωσε, οι υπηρεσίες συντονίζονται λάθος.

Απευθυνόμενος στους συμβούλους της συμπολίτευσης τους είπε ότι αυτήν την εικόνα δεν την καταλαβαίνουν οι παρόντες οικονομολόγοι επιστήμονες εσείς την καταλαβαίνεται; «Αντιλαμβάνομαι την παραταξιακή πειθαρχία αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ψηφίσετε και για τους Ξανθιώτες».

Ο Ν. Ανταμπούφης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκαν και οι προλαλήσαντες σημειώνοντας ότι μέσα σε τρείς ημέρες είναι αδύνατο να ενημερωθεί το Σώμα.

Τελικά ο απολογισμός –ισολογισμός του 2015 πέρασε με πλειοψηφία.