Την Τρίτη ξεκινά ένας -επίπονος όπως αναμένεται- νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς στην Αθήνα.

Στο τραπέζι πέφτει και ο λεγόμενος «κόφτης», που θα αφορά σε αυτόματη περικοπή δαπανών και εσόδων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντωνΣτις συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για τα έτη 2019-2020, ενδεχομένως και για το 2018.

Στο τραπέζι πέφτει και ο λεγόμενος «κόφτης», που θα αφορά σε αυτόματη περικοπή δαπανών και εσόδων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν αύριο, ωστόσο αναμένεται να διακοπούν. Η δεύτερη αξιολόγηση, πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, δεν θα γίνει πριν από τον Ιανουάριο του 2017.

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές έχουν να αντιμετωπίσουν τα «μέτωπα» των εργασιακών -συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων- και των «κόκκινων» δανείων. Στο επίκεντρο τίθεται και η πορεία του προϋπολογισμού και των δημοσίων οικονομικών.

Στόχος της Αθήνας είναι η διαπραγμάτευση να κλείσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα «φθηνής» χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 17.30, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν λίγες ημέρες πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου θα έχει διεθνείς επαφές επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 – 17 του τρέχοντος μηνός.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.