Καλούμε, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 μπροστά στο Δημαρχείο Ξάνθης,  όλους τους συμπολίτες μας που αγωνίζονται  για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ειρηνική διαμαρτυρία όπου ο καθένας μας, μ’ ένα κερί αναμμένο, θα στείλει ένα κραυγαλέο μήνυμα σ’ όσους πραγματοποίησαν ή σχεδιάζουν νέες Γενοκτονίες, αλλά και σε κάθε αρνητή των Γενοκτονιών

Και να τονίσουν  ότι οι λαοί είναι εδώ, όχι μόνο απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες στην ανθρωπότητα για τα εγκλήματά τους, αλλά και να αποτρέψουν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος .

Η επιλογή αυτή για την επέτειο όλων των Γενοκτονιών είναι απόφαση Ανθρωπότητας αλλά και μια απόφαση συνέχειας του έργου του R. Lemkin  που όρισε την έννοια της Γενοκτονίας  και στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο .

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης