Ανακοίνωση “αναδόχων” συλλόγων για τους εκκλησιασμούς στα πομακοχώρια

 

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

 

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους έντεκα (11) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους, των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσα με όλους τους εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2017, στους οκτώ (8) Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια, στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

 

          Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε το Πανελλήνιο για τη δραστηριότητα αυτή, που πραγματοποιείται στην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας, στους Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια που υπάρχουν στα χωριά του Ν. Ξάνθης, όπου διαβιούν οι συμπατριώτες μας, οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, Πομάκοι, οι οποίοι χαίρονται για την παρουσία και την συναναστροφή μαζί μας, μετά τους εκκλησιασμούς, που είναι πάντοτε ενωτική, αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η Θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στην τοπική μικροοικονομία τους.

 

Τα Ιερά Παρεκκλήσια, συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970), είναι διάσπαρτα στην Παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων, που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40-ετίας, αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και άλλοι Κρατικοί Φορείς, με Κρατικές Αποφάσεις, σταδιακά αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, αφήνοντας στην ουσία τα οκτώ (8) εκκλησάκια, εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο, στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

 

Οι ‘’ανάδοχοι’’ των παρεκκλησίων, τα λογότυπα των οποίων κοσμούν την αφίσα,  επικεντρώθηκαν σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών με τη βοήθεια, κυρίως του Δ’ Σ. Στρατού, όπως και της ΠΕ Ξάνθης στα έργα υποδομής, με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους.

 

Όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή και όλα τα παρεκκλήσια ανακαινίστηκαν πλήρως από Συλλόγους και Ενώσεις, με αποτέλεσμα, να διατηρηθούν οριστικά πλέον, να λειτουργούν συχνά και οπωσδήποτε στους εορτασμούς των Αγίων που είναι αφιερωμένα, να ηχούν οι καμπάνες τους, με την τακτική παρουσία πιστών από την πόλη της Ξάνθης και άλλων περιοχών, να ακούγονται οι ψαλμωδίες & τα τροπάρια των Αγίων, έχοντας ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που εφεξής διαρκώς κυματίζουν περήφανα, τονίζοντας έτσι το Θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων, αλλά και το αλληλένδετο Εθνικό Φρόνημα των Κατοίκων.

 

          Το πρόγραμμα του 2017, περιλαμβάνει συνολικά 33 εκκλησιασμούς, αρχίζοντας τον Μάρτιο με τους Γ’ και Δ’ Χαιρετισμούς, συνεχίζοντας τον Απρίλιο με τρείς (3) αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο (ΕΧΙΝΟ): ‘’Δοξολογία και Εορτασμός Επετείου Μάχης Οχυρών 6 Απρ.1941’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου (Εορτή Αγ. Στυλιανού). Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει στην τελευταία σελίδα.(σελ.4).

 

Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ και προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, με αφίξεις και τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση στην Ξάνθη, με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού, μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα και στις ημερομηνίες που αναγράφονται. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, καθότι η συνέχιση και η καθιέρωσή τους, αποτελεί ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ, για τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

 

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης- συνεννοήσεως, τέλεσης σε διαφορετική ημερομηνία που να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου ή του Συλλόγου σας.

 

           Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων, για το θέμα της διαμονής σας, έχουμε επιτύχει έκπτωση για όσους κάνουν ομαδική κράτηση στο Πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια » στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης. Οι εκπτωτικές τιμές, ενδεικτικά για το 2-κλινο (με πρωινό), στα ξενοδοχεία 3* κυμαίνονται από 35 40 € ( ήτοι :17-20 € / άτομο).

 

Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στη συνημμένη αφίσα, ενώ επίκαιρες πληροφορίες (πχ, ακριβής ώρα έναρξης, αναχωρήσεις λεωφορείων, πρόσθετοι εκκλησιασμοί, κλπ), αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας: www.eaasxanthis.gr.

 

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων & τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά Μνημεία & αξιοθέατα της Περιοχής της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψη σας. Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. (Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html ).

 

Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της Πατρίδας μας. Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

 

Παρακαλούμε για την προώθηση του παρόντος, τόσο στον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλο για την ενημέρωση τους, όσο και στους μνημονευόμενους στο παρόν ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ στην περιοχή σας, καθώς και για την ανάρτηση στις ιστοσελίδες

 

Οι Πρόεδροι των ‘’αναδόχων’’ Συλλόγων του Ν. Ξάνθης

 

Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης.

Ένωση ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Ξάνθης, Θεοφάνης Καραμπιπέρης.

Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Ξάνθης, Χρήστος Ιωαννίδης

Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ Ξάνθης, Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ‘’ Αλησμόνητες Πατρίδες’’, Ανδρέας Εφραιμίδης.

Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ Ξάνθης, Απόστολος Πολυμένης.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, Παράρτημα Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου.

Σύλλογος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.

Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ‘’ο Άγιος Στυλιανός’’, Παρασκευή Μαυρίδου.

Σύλλογος ’’Φίλοι Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ’’, Χρήστος Μήτσιος

Σύλλογος ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Ξάνθης ‘’Ο Λεπενιώτης‘’, Γεώργιος Μπίκος

Ποδηλατικός Σύλλογος Ν. Ξάνθης ‘’Ο Πήγασος’’, Αφεντούλης Τσακιρίδης.

Ένωση ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. Ξάνθης ‘’Η Μητέρα’’, Δημήτριος Χατζηγεωργίου

 

Εξ όλων των Αναδόχων Συλλόγων

Με εκτίμηση

 

 

 

Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης

( κιν: 6937100910)