Προεκλογικά όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας λένε ότι στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, θέλουν την ανάπτυξη του και ότι όλοι θα κάνουν μία πολιτική με στόχο την αγροτική ανάπτυξη.
Όμως για να κάνεις πολιτική σε έναν τόσο σημαντικό τομέα που ξεφεύγει από τα πλαίσια της επιχειρηματικότητας και αγγίζει τα πλαίσια της πολιτικής πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα γίνεται πολιτική στην δημόσια υγεία αλλά τα νοσοκομεία είναι κρατικά ή γίνεται εκπαιδευτική πολιτική αλλά τα σχολεία είναι κρατικά. Άρα πώς μπορείς να κάνεις πολιτική ως κυβέρνηση σε έναν τομέα όπως ο αγροτικός και να τον αναπτύξεις όταν το χρήμα πλέον είναι ιδιωτικό;
Άρα το ερώτημα που τίθεται με την λογική των εξαγγελιών από όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, για νέα αναπτυξιακή αγροτική πολιτική, είναι κούφια λόγια.
Για να γίνει αυτό, μου έλεγε σήμερα, πρώην τραπεζικό στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας και αργότερα της Πειραιώς, ο οποίος έκανε μεταπτυχιακό σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο όπου δέχτηκε τα εύσημα της ακαδημαϊκής κοινότητας με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη της Θράκης, θα πρέπει πρώτα τα αγροτεμάχια να είναι εκτάσεις τις οποίες μπορεί η ιδιωτική τράπεζα να τις αντιμετωπίσει ως Αγροτικές επιχειρήσεις για να μπορεί ο επιχειρηματίας αγρότης, να κάνει εκείνες τις υποδομές οι οποίες θα το αποφέρουν κέρδη. Διαφορετικά, έτσι όπως έχει η όλη κατάσταση με τον πολύ μικρό κλήρο και ένα μητρώο αγροτών ανενημέρωτο, δεν μπορεί να γίνει αγροτική πολιτική. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχεις κρατική τράπεζα για να ενισχύσει αυτήν σου την πολιτική προτεραιότητα.
Τελικό συμπέρασμα τα κόμματα λένε ψέματα στους αγρότες για εφαρμογή αγροτικής πολιτικής γιατί απλούστατα δεν έχουν την δυνατότητα να το πράξουν αυτό με ιδιωτικό χρήμα. Το φορολογικό και ασφαλιστικό είναι μία γενική πολιτική που αφορά όλους τους πολίτες.
Η μείωση των φόρων που λέει ότι θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση κινείται στην σωστή λογική αντιμετώπισης της μείωσης κόστους παραγωγής όμως φτάνει;
Οι συνθήκες έστω και εντός μνημονίου που το έπραξε ήταν άλλες, υπήρχε μία σταθερότητα και η εμπιστοσύνη ερχόταν σιγά σιγά στην αγορά. Θα προλάβει;
Άρα αν η ΝΔ θέλει να κάνει παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να ξεχωρίσει το ποιο απλό. Να βρει έναν τρόπο να μη «σπάζουν» σε μικρότερα τεμάχια οι κλήροι και φυσικά να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αγρότες και ποιοι όχι και όταν θα τους ενισχύει με βάση τα προγράμματα, να γίνονται μεν έλεγχοι και να αιτιολογούνται τα χρήματα πού, πώς και τι θα αποφέρουν, κυρίως όμως να εξαλειφθούν από τα όποια σχέδια οι πολύπλοκοι όροι. Να αδειοδοτηθούν όλες οι αγροτικές εγκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις να γίνονται στον χρόνο που ο αγρότης έχει την ανάγκη να επαναφέρει την επιχείρηση του στην προ ζημιάς περίοδο.
Διαφορετικά… νάχαμε να λέγαμε.