Μετά την εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ στον souper fm, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χ. Μήλιος, επειδή του μετέφεραν αυτά που εγώ είπα στην εκπομπή μου, μεταφέροντας βέβαια τα παράπονα των κατοίκων της ορεινής περιοχής, σχετικά με τα καυσόξυλα που δικαιούνται οι οικονομικά ασθενέστεροι και την δίκαιοι κατανομή τους.

Ένα θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ με ερώτηση του στον αρμόδιο Υπουργό.

Η θέση και η άποψη μας είναι ότι όταν η πολιτεία αντιλαμβάνεται ότι οι αδύναμοι πρέπει να προστατευθούν, πρέπει να το κάνει πάση θυσία και ας ματώνει.

Σαφώς και σχολιασμός μας δεν έχει να κάνει με τις λιγότερες ποσότητες που θα διατεθούν στους συμπολίτες μας στην ορεινή περιοχή και αυτό φυσικά έχει να κάνει με την χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, άρα εκ των πραγμάτων, το δασαρχείο της Ξάνθης, λίγα μπορεί να κάνει σε αυτό το θέμα μιας και με τα χρήματα που δαπανά το κράτος, πληρώνονται οι συνεταιρισμοί που κόβουν τα ξύλα και που είναι μία επίπονη, κουραστική και επικίνδυνη εργασία.

Σίγουρα το βάρος της ευθύνης της κατανομής και της επιλογής των δικαιούχων  πέφτει στις πλάτες του δασαρχείου και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ποιο συγκεκριμένα εστιάσαμε στο παράπονο των κατοίκων του ορεινού όγκου του νομού που λέει πώς ενώ υπήρχε μία ντάνα καυσόξυλων στην άκρη του χωριού, αυτή ήταν προορισμένη για τους επαγγελματίες και όχι για τους κατοίκους οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν στην περιοχή του Δημαρίου προκειμένου  να προμηθευτούν τα καυσόξυλα της χρονιάς.

Άρα η ευθύνη του δασαρχείου της Ξάνθης είναι να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές που κινούνται και διαχειρίζονται το θέμα καυσόξυλα και που έχει να κάνει με τους κατοίκους της ορεινής περιοχής. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ξεκινούν από τον Οκτώβριο και πηγαίνουν σε βάθος χρόνου τον επόμενο Ιούνιο. Άρα ο χειμώνας είναι βαρύς, τα οικονομικά περιορισμένα και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς το θέμα της ηθικής ικανοποίησης ότι κάποιοι νοιάζονται για να μην αδικηθούν.

Από την άλλη οι συνεταιρισμοί των ξυλοκόπων, κάνουν μία επίπονη δουλειά και λογικό είναι να πληρωθούν. Με δεδομένο, κύριος είδε πότε θα πάρουν τα χρήματα τους από ένα κράτος που είναι συνώνυμο της λέξης “μπαταχτσής” θα πρέπει και αυτοί με την σειρά τους να πάρουν κάποια χρήματα άμεσα, τουλάχιστον για τα λειτουργικά τους έξοδα όπως λένε οι ίδιοι.

Βέβαια δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεχνούμε ότι οι επαγγελματίες του νομού ή της Ελλάδος που δραστηριοποιούνται στην εμπορία του καυσόξυλου πρέπει να αγοράσουν όσο ποιο φθηνά γίνεται για να έχουν κέρδος και να κινηθεί η αγορά.

Άρα μεταξύ αυτών των παραμέτρων αυτών πρέπει να κινηθεί το δασαρχείο Ξάνθης και σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αυτά ειπώθηκαν στην εκπομπή της Παρασκευής και ελπίζουμε να έχει τον χρόνο ο δασάρχης, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε, να τα πει και μέσω της εκπομπής “ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ”, να ενημερώσει κυρίως την κοινή γνώμη και εμείς βεβαίως, όπως άλλωστε κάνουμε σε όλους, θα του δώσουμε το βήμα.