Ως μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας λογίζουν στο Μοσχάτο την επίτευξη συγκρότησης του ΕΣΡ με την ταυτόχρονη «άτακτη υποχώρηση και πολιτική ήττα» της κυβέρνησης. Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, τις οποίες καταλογίζουν στο Μαξίμου, η Διάσκεψη των Προέδρων κατέστη εφικτό να προχωρήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να σημειώνουν πως «η επιτυχία έχει ανεξίτηλο το σημάδι της Νέας Δημοκρατίας».

Σε αυτό το σημείο τα εύσημα για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι αυτός που έστειλε το μήνυμα για αύξηση των 4 αδειών και διατηρούσε όλον τον καιρό της μεγάλης έντασης ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Χάρη στους χειρισμούς του, μετά και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου της ΝΔ για το ΕΣΡ την Τετάρτη, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ολοκληρώθηκε η «κυβίστηση της κυβέρνησης και του Νίκου Παππά». Οι δύο συναντήσεις μάλιστα που είχαν σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή Νίκος Δένδιας και Νίκος Βούτσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και ουσιαστικά «κλείδωσαν» τη συμφωνία λίγες ώρες αργότερα στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Προς επίρρωση των επιχειρημάτων για «μεγάλη πολιτική ήττα» από το γαλάζιο στρατόπεδο, στη ΝΔ τονίζουν πως απέτρεψαν το μιντιακό πραξικόπημα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά.

Όπως λένε, απετράπη το «μαύρο» στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς, το οποίο θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, κάνουν λόγο για έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη-παρωδία και ένα διαγωνισμό-φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της κυβέρνησης.

«Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό» τονίζουν οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας καθοριστική την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον «νόμο Παππά».

Στη ΝΔ τονίζουν πως «με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει» και πως καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. «Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας, βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ., που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του» τονίζουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες.

«Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών» δηλώνουν στη ΝΔ.

Αιχμές Μεϊμαράκη στην ηγεσία

Η Διάσκεψη των Προέδρων ωστόσο έφερε στην επιφάνεια και τις αποστάσεις που χωρίζουν την ηγεσία από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άφησε σαφείς αιχμές για το κόμμα του, τονίζοντας πως δέχθηκε… φίλια πυρά.

«Κάποιοι με κατηγόρησαν ακόμη και για «παράγκα» μέσα στο κόμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, με αφορμή την κριτική που είχε δεχθεί, με αφορμή τη θέση που είχε εκφράσει πως η ΝΔ μετά και τις τροπολογίες της κυβέρνησης που επέστρεφαν τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ έπρεπε να συναινέσει.

«Συντάσσομαι με το κόμμα, αν και δεν συμμετέχω στις εσωκομματικές διαδικασίες για τα προτεινόμενα πρόσωπα και αποφάσεις».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το σημαντικό είναι να μην δώσει η Διάσκεψη εικόνα «συναλλαγής» αλλά συνεννόησης.

«Ως πρόεδρος ΝΔ είχα πει ότι πρέπει να βρούμε διαύλους συνεννόησης και τότε δεν υπήρχε ο νόμος Παππά σημείωσε και επανέλαβε για πολλοστή φορά πως ούτε ως πρόεδρος ούτε ως πρόεδρος της ΝΔ είχε συμφωνήσει στη σύσταση του ΕΣΡ.

«Σας είχα πει ότι για οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση της Κ.Ο» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση.

«Το πρόσωπο που πρότεινε η ΝΔ (Αθανάσιος Κουτρομάνος) το τιμώ και το σέβομαι αφού το προτείνει η ΝΔ και –εκτός κι αν αλλάξει πάλι άποψη – πάλι θα τον δεχτώ… Δεν στέκομαι στα πρόσωπα εφόσον έχουν τα εχέγγυα – αυτό που πρέπει είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί» είπε.