Επτά ταινίες αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το ρουμάνικο σινεμά δείχνει για ακόμα μια φορά τη δύναμή του με το «Sieranevada» του Κρ.Πούιου, ενώ ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει στο τιμόνι της σκηνοθεσίας με τον «Αντιρρησία Συνείδησης». Μελόδραμα με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ σκηνοθετεί ο Ντέρεκ Σιανφράνς (Blue Valentine), ενώ ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στον ρόλο του Τζακ Ρίτσερ. Το βραβευμένο στο Βερολίνο «Μόνος στο Σαράγεβο» προβάλλεται, επίσης, στις αίθουσες, καθώς και το ισλανδικό «Καρδιά Βουνό». Για πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα και το βραβευμένο με Όσκαρ «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού».

Sieranevada

(3,5/5)

Μία οικογένεια συγκεντρώνεται σε ένα σπίτι για το μνημόσυνο του πατέρα. Ο παπάς αργεί και τα πνεύματα οξύνονται, καθώς τα μέλη της οικογένειας (με επίκεντρο τον Λάρι) τσακώνονται, αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας και προχωρούν σε αποκαλύψεις. Ο Κρίστι Πούιου σκηνοθετεί μια ταινία για… εμάς και για την οικογένειά μας: αμήχανες κουβέντες, αλληλοκατηγορίες στη διάρκεια ενός δείπνου που αργεί να τελειώσει. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εκτυλίσσεται σε έναν χώρο, ο Ρουμάνος Πούιου χρησιμοποιεί πόρτες που ανοιγοκλείνουν και την κίνηση της κάμερας για να ανανεώσει το σκηνικό. Υπάρχουν στιγμές που η διάρκεια της ταινίας θα δυσκολέψει τον θεατή (φτάνει τις τρεις ώρες), ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία του Πούιου βάζει τον θεατή στην ταινία.

Σκηνοθεσία: Κρίστι Πούιου
Πρωταγωνιστούν: Μίμι Μπρανέσκου Ντάνα Ντογκάρου Σορίν Μεντελένι Μπόγκνταν Ντουμιτράσε



Αντιρρησίας Συνείδησης (Hacksaw Ridge)

Ο Μελ Γκίμπσον σκηνοθετεί μία πραγματική ιστορία. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατιώτης Ντέσμοντ Ντος αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό. Ως αντιρρησίας συνείδησης αρνείται να φέρει όπλο. Ενώ η μονάδα του φαίνεται να τον περιφρονεί, ο ίδιος αποφασίζει να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στο στρατό και να σώσει δεκάδες τραυματισμένους στρατιώτες. Ο Γκίμπσον σκηνοθετεί μια κλασική ιστορία αμερικανικού ηρωισμού. Και μπορεί στο πρώτο μέρος -που αφορά τη ζωή του Ντος πριν τον πόλεμο- να μην φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί το υλικό του, το δεύτερο μέρος αποτελεί μια συναρπαστική -και σε στιγμές συγκινητική- καταγραφή της κόλασης του πολέμου. Στην «καρδιά» της ταινίας η ισορροπημένη ερμηνεία του Άντριου Γκάρφιλντ.

Σκηνοθεσία: Μελ Γκίμπσον
Πρωταγωνιστούν: Άντριου Γκάρφιλντ, Βινς Βον, Σαμ Γουόρδινγκτον, Λουκ Μπρέισι

Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς

Ένας φαροφύλακας και η σύζυγός του ζουν στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας. Όταν βρίσκουν μία βάρκα με ένα μωρό, αποφασίζουν να το κρατήσουν και να το μεγαλώσουν οι ίδιοι. Ο Ντέρεκ Σιανφράνς (Blue Valentine) μεταφέρει στην οθόνη το βιβλίο της Μ.Λ.Στέντμαν, με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ που γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας και έγιναν ζευγάρι και στη ζωή.

Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Σιανφράνς
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ, Ρέιτσελ Βάις



Jack Reacher: Ποτέ Μη Γυρίζεις Πίσω

Συνέχεια του Jack Reacher που βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Λι Τσάιλντ. Ο Τζακ Ρίτσερ καλείται να επιστρέψει στην παλιά του στρατιωτική βάση προκειμένου αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δύο στρατιωτών και να αποκαταστήσει την τιμή της ταγματάρχη Τέρνερ που, άδικα, κατηγορείται για κατασκοπεία. Η άφιξη του Τζακ Ρίτσερ στη βάση πυροδοτεί μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις.

Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Ζβικ
Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Κόμπι Σμάλντερς, Άλντις Χοντζ

Θάνατος στο Σαράγεβο

Το ξενοδοχείο Ευρώπη στο Σαράγεβο προετοιμάζεται για το γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραντς Φέρντιναντ. Αλλά το δυσαρεστημένο προσωπικό του σχεδιάζει να απεργήσει, επειδή δεν έχει πληρωθεί δύο μήνες τώρα. Εάν αυτό το αριστοκρατικό πολιτικό δείπνο αποτύχει, το ήδη υποθηκευμένο στις τράπεζες ξενοδοχείο θα κλείσει. Με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να σταματήσει την απεργία, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Ομέρ θα στραφεί στον σκληρό Έντσο, ο οποίος διευθύνει ένα στριπτιτζάδικο. Σύντομα, το σωματείο του προσωπικού θα εξαφανιστεί. Η ταινία βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Σκηνοθεσία: Ντάνι Τάνοβιτς
Πρωταγωνιστούν: Σνεζάνα Βίντοβιτς, Μοχάμεντ Χάτζοβιτς, Ιζουντίν Μπαχίροβιτς, Βεντράνα Σεξάν, Ερμίν Σιγιαμίγια

Καρδιά Βουνό

Ο καλόκαρδος γίγαντας Φούσι έχει πια πατήσει για τα καλά τα σαράντα και ακόμα δεν έχει το κουράγιο να ενηλικιωθεί καθώς ζει ακόμη στο πατρικό του μαζί με τη μητέρα του. Κινείται σχεδόν σαν υπνωτισμένος μέσα στην καθημερινότητα όπου η ρουτίνα κυριαρχεί. Όταν μια γυναίκα γεμάτη ζωντάνια, ένα τραγούδι της Ντόλι Πάρτον και ένα οκτάχρονο κοριτσάκι εμφανιστούν αναπάντεχα στη ζωή του, θα αναγκαστεί να ρισκάρει και να ζήσει όσα του προσφέρει η ζωή. Η ταινία του Ισλανδού Νταγκούρ Κάρι διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Tribeca (Βραβείο καλύτερης ταινίας, ανδρικής ερμηνείας και σεναρίου).

Σκηνοθεσία: Νταγκούρ Κάρι Πρωταγωνιστούν: Γκούναρ Τζόνσον, Ίλμουρ Κριστγιανσντότιρ, Σίγκουργιον Κγάρτανσον



Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο σλοβακικό Τμήμα της Τσεχοσλοβακίας. Ο Άντον «Τόνο» Μπρτκο είναι ένας φτωχός ξυλουργός ο οποίος θα πιάσει δουλειά στο μαγαζί μιας ηλικιωμένης εβραίας, καθ’ υπόδειξη των Αρχών. Ο ίδιος θα συμπαθήσει την ηλικιωμένη γυναίκα, αλλά η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη όταν οι Αρχές αρχίσουν να θέτουν στο στόχαστρο τον εβραϊκό πληθυσμό της περιοχής. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1965.

Σκηνοθεσία: Γιαν Κάνταρ – Έλμαρ Κλος
Πρωταγωνιστούν: Ζόζεφ Κρόνερ, Ίντα Καμίνσκα, Χάνα Σλίβκοβα, Μάρτιν Χολύ, Φράντιτσεκ Ζβάρικ