του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Με την αποφασιστική δήλωση «μια εισβολή στο Ιράκ θα οδηγήσει στη διάλυση της Τουρκίας, εμείς δεν είμαστε Κύπρος» απάντησαν οι Ιρακινοί στην έντονη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στα τουρκοϊρακινά σύνορα με το πρόσχημα να προλάβουν «σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή»

Βέβαια τίθεται ο προβληματισμός του κατά πόσο είναι σε θέση το Ιράκ να πραγματοποιήσει αυτά που λέει καθώς η στρατιωτική του ισχύ δεν είναι τέτοιων διαστάσεων αλλά παρ’όλα αυτά διαθέτουν το «τσαγανό» να υπερασπιστούν την χώρα τους «by any means necessary»

Οι εικόνες δείχνουν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων μεταξύ των οποίων και τεθωρακισμένα, τα οποία είναι παρατεταγμένα στη σειρά σε κεντρικό δρόμο έξω από τη Σιλώπη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα κάνει προετοιμασίες για τις «σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή», εννοώντας προφανώς τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης που βρίσκεται από την άλλη πλευρά των συνόρων στο έδαφος του Ιράκ.

«Η Τουρκία ετοιμάζεται προκαταβολικά για ό,τι συμβεί και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο αυτής της προετοιμασίας»

Άμεση ήταν η αντίδραση της ιρακινής ηγεσίας που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παρουσία της Τουρκίας σε ιρακινό έδαφος για οποιοδήποτε λόγο.

Ο Χαϊντέρ Αλ Αμπαντί προειδοποίησε την Άγκυρα να μην τολμήσει να προκαλέσει σύγκρουση με τη Βαγδάτη.

«Μια εισβολή στο Ιράκ θα οδηγήσει στη διάλυση της Τουρκίας» είπε ο Αλ Αμπαντί.

«Δεν επιθυμούμε πόλεμο με την Τουρκία και δεν επιθυμούμε σύγκρουση με την Τουρκία.

Αλλά αν συμβεί μια σύγκρουση, εμείς είμαστε έτοιμοι. Θα θεωρήσουμε την Τουρκία εχθρό και θα την αντιμετωπίσουμε ως εχθρό», συμπλήρωσε, για να καταλήξει:

«Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει έξω από τα σύνορά της. Ναι, εντάξει, αυτό συνέβη πριν από 40-50 χρόνια στην Κύπρο, αλλά το Ιράκ δεν είναι Κύπρος».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πριν από 3 ημέρες ότι αν η πολιτοφυλακή των σιιτών Ιρακινών επιτεθεί κατά της πόλης Ταλ Αφάρ στα σύνορα με την Τουρκία, «η απάντησή μας θα είναι διαφορετική», αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιτεθούν οι σιίτες Ιρακινοί στους Τουρκομάνους του Ταλ Αφάρ τους οποίους η Άγκυρα έχει υπό την προστασία της καθότι φυλετικά είναι Τούρκοι.

Η Άγκυρα διακαώς επιθυμεί την προσάρτηση της Μοσούλης στην επικράτειά της.

Πρωτoφανής για τα διπλωματικά χρονικά ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ περισσότερο από εμάς.
Αυτό είναι το μήνυμα μας προς εκείνους που είχαν τάσεις απόσχισης με τον πιο δυνατό τρόπο.
Η σταθερότητα και η ασφάλεια του Ιράκ για εμάς είναι τόσο σημαντική όσο και η δική μας.
Μας απειλείς αλλά εάν διαθέτεις ισχύ, γιατί παρέδωσες την Μουσούλη σε τρομοκρατικές οργανώσεις;
Αν είσαι τόσο ισχυρή χώρα γιατί το ΡΚΚ κατέχει τόσα χρόνια τα εδάφη σου;
Αδυνατείς να αντιμετωπίσεις μια τρομοκρατική οργάνωση, είσαι αδύναμη και επιχειρείς να πουλήσεις νταϊλίκι. Αυτά για εμάς είναι άνευ περιεχομένου.
Έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα λάβουμε τα δικά μας μέτρα.
Και τώρα τα παίρνουμε.” δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.