Το κεντρώο κόμμα της Ένωσης Αγροτών και Πρασίνων (LGPU), το οποίο είχε μόλις μία έδρα στο απερχόμενο κοινοβούλιο της Λιθουανίας, έκανε την έκπληξη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, κερδίζοντας τόσο τους συντηρητικούς όσο και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.Το LGPU εκλέγει 56 βουλευτές (σε σύνολο 141) και θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Η συντηρητική Ένωση για την πατρίδα-Χριστιανοδημοκράτες καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 30 έδρες στο κοινοβούλιο ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους έρχονται τρίτοι, με 17 βουλευτές, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων.

Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, οι «Αγρότες και Πράσινοι» είχαν μόνο μία έδρα. Τα άλλα δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία τα τελευταία 15 χρόνια.

 untitled-mikres-angelies

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, και πλέον στην πρώτη θέση για πρωθυπουργός, Σαούλιους Σκβέρνελις, είπε μιλώντας στο Reuters πως «η κυβέρνησή μας θα είναι διαφανής, υπεύθυνη, επαγγελματική και αποφασισμένη».

Το κόμμα κατέβηκε προτείνοντας κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή τεχνοκρατών και οι θέσεις του φαίνεται ότι κέρδισαν ειδικά τμήμα των ψηφοφόρων που ανησυχεί για τη μετανάστευση προς τις πολουσιότερες χώρες της ΕΕ -καθώς τα ποσοστά ανάπτυξης της λιθουανικής οικονομίας έχουν μείνει σε χαμηλές ταχύτητες.

Ο αρχηγός του κόμματος, ο επιχειρηματίας Ράμουνας Καρμπάουσκις, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας πολιτικής που να μην χρειάζεται αλλαγή». Μόνη εξαίρεση, σημείωσε, είναι η εξωτερική πολιτική, στην οποία «πρέπει να υπάρξει συνέχεια».

πηγή ΕΘΝΟΣ