Βρυξέλλες
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδικάζει σε σκληρό ύφος τις θηριωδίες στη Συρία ενώ διαπιστώνει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πως στόχος της ευρύτερης στάσης της Μόσχας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ -αλλά, σημειώνοντας πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δεν έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ανοικτά για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Βρετανία και Γαλλία ήταν στην πρώτη γραμμή όσων ζητούσαν ρητή αναφορά σε νέες κυρώσεις, όμως η Ιταλία ήγειρε αντιρρήσεις και η σχετικά αναφορά έλειπε από τελικό προσχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

«Πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό για ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως αυτό πρέπει να συνδεθεί με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά το δείπνο των ηγετών σε δημοσιογράφους.

O Mατέο Ρέντσι διαχώρισε το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία με εκείνες σε σχέση με τη Συρία.

Μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο Τουσκ συνόψισε τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών για το ζήτημα της Ρωσίας.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν κάθε είδους ρωσικών εχθροπραξίες, από παραβίαση εναέριου χώρου μέχρι καμπάνιες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της ΕΕ και πέρα από αυτήν» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου κορυφής Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη τύπου τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Δεδομένων των παραδειγμάτων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ» πρόσθεσε.

«Η δημιουργία έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στα βήματα που έχει λάβει η Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η ΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε τις αξίες ή τις αρχές μας» τόνισε, συμπληρώνοντας «για αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τη γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της ΕΕ».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία δίπλα στον συριακό στρατό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιλάμβαναν νέες κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων.