Κινέζοι αστροναύτες σε πρόβα για τη συναρμολόγηση διαστημικού σταθμού

Ο πύραυλος Shenzhou 11 εκτοξεύτηκε πάνω σε ρουκέτα Long March στις 2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Ο πύραυλος Shenzhou 11 εκτοξεύτηκε πάνω σε ρουκέτα Long March στις 2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας)
Πεκίνο, Κίνα
Σε ένα είδος πρόβας για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία, η Κίνα εκτόξευσε την Δευτέρα σκάφος με δύο αστροναύτες που θα προσδεθεί σε τροχιακό εργαστήριο για παραμονή ενός μήνα.

Ο πύραυλος που μετέφερε την κάψουλα Shenzhou 11 («Θεϊκό Σκάφος») εκτοξεύτηκε στις 02.30 μ. ώρα Ελλάδας από την απομακρυσμένη διαστημική βάση Σιουκουάν στην έρημο Γκόμπι.

Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Zινπίνγκ συνεχάρη το προσωπικό για την επιτυχία της εκτόξευσης.


Ομοίωμα του διαστημικού εργαστηρίου Tiangong 2 είχε εκτεθεί στο Πεκίνο (Reuters)

Η κάψουλα προγραμματίζεται να συνδεθεί στο τροχιακό εργαστήριο Tiangong 2 («Ουράνιο Παλάτι»), το οποίο τέθηκε σε τροχιά τον περασμένο μήνα ως αντικατάσταση του προηγούμενου εργαστηρίου Tiangong 1.

Η Κίνα πιστεύεται ευρέως ότι έχει χάσει τον έλεγχο του Tiangong 1, το οποίο αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα και να καταστραφεί κάποια στιγμή στα τέλη του 2017.

Λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση της Δευτέρας, οι δύο αστροναύτες -Σινγκ Χαϊπένγκ και Τσεν Ντονγκ- υποδέχθηκαν με επίσημο στρατιωτικό χαιρετισμό τον αντιπρόεδρο της πανίσχυρης Κεντρικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Φαν Τσανλόνγκ.

«Θα ταξιδέψετε στο Διάστημα για να κυνηγήσετε το διαστημικό όνειρο του κινεζικού έθνους» τους είπε ο Φαν.

Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας πέτυχε το 2013 την πρώτη ελεγχόμενη προσσελήνωση από το 1976, αν και το σεληνιακό ρομπότ Yutu παρουσίασε σοβαρά τεχνικά προβλήματα μετά την άφιξή του.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στην διεθνή κοινοπραξία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος έχει συνολική μάζα 400 τόνων.

Ο σταθμός που η Κίνα σχεδιάζει να έχει σε τροχιά το 2022 θα είναι πολύ μικρότερος, με μάζα γύρω στους 60 τόνους.

Βαγγέλης Πρατικάκης