«Χορήγηση επιπλέον θέσεων στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα.»

Με έγγραφο του προς τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο ζητά να τον ενισχύσει στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας, με επιπλέον 15 θέσεις.

Κύριε Υπουργέ,

σε συνέχεια του εγγράφου με το οποίο ενημερωνόμαστε ότι στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα ο αριθμός των θέσεων που έχουν κατανεμηθεί στο Δήμο μας είναι συνολικά 26, θα πρέπει να σας γνωστοποιήσω επιπλέον στοιχεία του Δήμου προκειμένου να επανεξετάσετε τον αριθμό των θέσεων του Προγράμματος ώστε να γίνουν τουλάχιστον 45.

Ο Δήμος Τοπείρου προέκυψε από την συνένωση οκτώ (8) πρώην Κοινοτήτων: Αβάτου, Γαλάνης, Εξοχής, Ερασμίου, Ευλάλου, Μαγγάνων, Ολβίου, Τοξοτών. Η έκταση του είναι 312.493 στρέμματα, αποτελείται από 36 οικισμούς, με Νόμιμο πληθυσμό 14.797 και Μόνιμο πληθυσμό 11.544 (απογραφή 2011). Ο πληθυσμός είναι μικτός, 65% Χριστιανούς και 35% Μουσουλμάνους.

Το βόρειο τμήμα του Δήμου είναι ορεινό και αποτελεί μέρος της οροσειράς της Ροδόπης. Πλούσιο σε βλάστηση, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, παρουσιάζει έντονη χαράδρωση, που συμπληρώνεται από το πλήθος μικρορεμάτων, τα οποία συμβάλουν στο ποταμό Νέστο. Όλη η δυτική πλευρά διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο, ο οποίος πηγάζει από τη Βουλγαρία και η φυσική ροή του έχει δημιουργήσει μια οφιοειδή κοίτη (Μαιανδρισμούς), που περιβάλλεται από απόκρημνες περιοχές με υδροχαρή βλάστηση διαμορφώνοντας ένα χαρακτηριστικό τοπίο, γνωστό ως Στενά του Νέστου. Το νότιο τμήμα του Δήμου που είναι και το μεγαλύτερο, είναι πεδινό και καλύπτεται κυρίως με καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Υπάρχουν λίγες λοφώδεις όπως και λίγες ελώδεις εκτάσεις, κυρίως κοντά στα παράλια με το Θρακικό πέλαγος και το Δέλτα του Νέστου.

Σημαντικό στοιχείο του πεδινού τμήματος είναι ο ποταμός Νέστος που είναι και το δυτικό σύνορο του Δήμου, ο οποίος σε όλο το μήκος του, και ιδιαίτερα στη κατάληξη του στη θάλασσα, όπου σχηματίζει το Δέλτα, παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική σημασία εξαιτίας του υδροχαρούς παρόχθιου δάσους σε όλο το μήκος του. Στο πεδινό τμήμα υπάρχουν πολλά ρέματα και μικροί χείμαρροι με κυριότερο το χείμαρρο Λασπία.

Ο σημαντικός επίσης, φυσικός πόρος, είναι το Δέλτα του Νέστου ποταμού που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους 10 σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Από επιστημονική και οικολογική άποψη προσφέρει μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία πανίδας. Τέλος τα ίδια νερά του Νέστου αποτελούν ένα σημαντικό για την γεωργία πόρο.

Ο Δήμος μας διαθέτει τρία (3) Γυμνάσια, δεκαεπτά (17) δημοτικά και δεκατέσσερα (14) νηπιαγωγεία. Έχει βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα φροντίδας οικογένειας, αγροτικά ιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία – οδοντιατρεία, πολλά φαρμακεία.

Έχει πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και 10 εν λειτουργία ποδοσφαιρικά γήπεδα. Λειτουργούν τμήματα ομαδικού αθλητισμού, χορευτικά θεατρικά, μουσικής, περιβάλλοντος κ.α.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Ευλάλου στεγάζεται το δημαρχιακό μέγαρο.

Παρόλα τα παραπάνω στοιχεία με θετικό πρόσημο στον Δήμο Τοπείρου υπάρχουν αρκετά στοιχεία με αρνητικό πρόσημο.

Λόγο της έδρας του Δήμου που βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την πόλη της Ξάνθης υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος (αν και πολλές φορές έχω κάνει προσπάθειες) από υπαλλήλους άλλων Φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Δήμου. Σήμερα συνολικά απασχολούνται 20 Μόνιμοι και 25 ΙΔΑΧ υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ελάχιστος ο αριθμός του προσωπικού.

Πιο αναλυτικά η Τεχνική Υπηρεσία αποτελείται μόνο από 2 μηχανικούς (αδυνατεί να προβεί σε εκτέλεση έργων χωρίς την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με άλλον Δήμο του Νόμου).

Στο τμήμα Περιβάλλοντος απασχολούνται μόνο 8 άτομα, εδώ συνυπολογίζετε έκτος από την καθαριότητα του Περιβάλλοντος σε όλο τον Δήμο και τα δρομολόγια για την ανακύκλωση που εφαρμόζουμε στον Δήμο.

Ο Δήμος Τοπείρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φτωχότερους Δήμους της Χώρας με την μεγαλύτερη ανεργία στον Νομό Ξάνθης.

Όλα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί και σε συνάντηση που είχαμε όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής πριν λίγους  μήνες με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως καταλαβαίνεται παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τις συνακόλουθες επιπτώσεις που βιώνουμε στον τόπο μας κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να σταθούμε με αξιοπρέπεια.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλώ όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αριθμοί των θέσεων που έχουν κατανεμηθεί στο Δήμο μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα προκειμένου και να αισθανθούμε και στην πράξη την ίση και όμοια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους Δήμους ώστε να ανταποκριθούμε όσο είναι εφικτό με αξιοπρέπεια.

Είμαι στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση ή πληροφορία.

 

Με εξαιρετική τιμή

Ο Δήμαρχος

 

Μίχογλου Θωμάς