Λ. Αυγενάκης στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας: «Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και οι συνέργειες. Απαιτείται μια ξεκάθαρη αγροτική πολιτική, την οποία η ΝΔ διαμορφώνει και θα κληθεί πολύ σύντομα να εφαρμόσει»

 

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με τίτλο «ΚΑΠ: διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος» που διοργάνωσε η Γαία Επιχειρείν και έλαβε χώρα εχθές, Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, χαιρέτησε ο Γραμματέας ΠΕ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. Φιλ Χόγκαν.

 

Ο Γραμματέας ΠΕ κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο αγροτικός τομέας αποτελεί για την ελληνική οικονομία βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Αρκετά τραυματισμένο, βέβαια, και αποδυναμωμένο σήμερα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου η κρίση έχει πλήξει ραγδαία τον παραγωγικό ιστό της χώρας, η γεωργία αποδείχθηκε ότι διαθέτει αξιοσημείωτες αντοχές. Πιο συγκεκριμένα, ο αγροτικός τομέας σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, έχασε τις λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα όπου οι απώλειες ήταν πολλαπλάσιες. …

 

Η μεγάλη συνεισφορά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην ανάπτυξη της Ελληνικής υπαίθρου ήταν και είναι αδιαμφισβήτητη, τόσο μέσω των άμεσων ενισχύσεων, όσο και μέσω της βελτίωσης των υποδομών. … Η ΚΑΠ και η πρόσβαση στην κοινή αγορά αποτελεί τη μεγαλύτερη διαχρονική πρόκληση για τους Έλληνες αγρότες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα.

 

Οι προκλήσεις δεν σταματάνε όμως εδώ. Η Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και, συνεπώς, και η ελληνική πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Πρώτα απ’ όλα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και των νέων ευέλικτων και ταχύτερων μορφών εμπορίου, τα ευρωπαϊκά και ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό από άλλες περιοχές του πλανήτη.

 

Η αναμορφωμένη ΚΑΠ πρέπει να δώσει κίνητρα στους αγρότες για να αναζητήσουν ανταγωνιστικότερες διόδους πρόσβασης στις αγορές. Επιπλέον, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ελλάδα διαθέτουν ιδιαίτερη κουλτούρα στην παραγωγή και τυποποίηση ορισμένων αγροτικών προϊόντων. Είναι αυτή η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων που τα κατατάσσει στις κατηγορίες Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, η οποία ιδιαιτερότητα δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο πλαίσιο της σύναψης εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

 

Για παράδειγμα, είναι ακατανόητο για εμάς τους Έλληνες να βλέπουμε να διακινείται στην αγορά φέτα από τρίτες χώρες, καθώς από την αρχαιότητα ακόμα, αυτός ο τύπος τυριού παρασκευάζεται με συγκεκριμένη τεχνική από γάλα που προέρχεται από αιγοπρόβατα ελληνικών φυλών, που βόσκουν σε περιοχές με ιδιαίτερη χλωρίδα και μικροκλίμα. Τέτοιου είδους ιδιαιτερότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τις προστατέψει.

 

Υπάρχουν ακόμα και πιο σύνθετα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και η προστασία των φυσικών πόρων, με κυριότερο το νερό. Όπως επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών φορέων οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα είναι οι περισσότερο ευάλωτες σε αυτά τα προβλήματα. Επομένως η Ένωση οφείλει στην διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ να καταρτίσει εξειδικευμένες δράσεις για τις περιοχές αυτές».

 

Κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε «τους δεκάδες φορείς του πρωτογενούς τομέα που συμβάλλουν στο διάλογο διαμόρφωσης κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και που σύντομα θα κληθούμε να υλοποιήσουμε» και δεσμεύθηκε ότι «υπογράφουμε τη Συμφωνία Αλήθειας με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και οι συνέργειες. Απαιτείται μια ξεκάθαρη αγροτική πολιτική, την οποία η ΝΔ διαμορφώνει και θα κληθεί πολύ σύντομα να εφαρμόσει».