ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ»

 

«Χάραξη δρόμου για το μέλλον» χαρακτήρισε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, τις 19 προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο μέσω του βιβλίου του «ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ», το οποίο παρουσίασε σήμερα στο αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης και πραγματεύεται την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Συντάγματος.

«Καταθέτω τις προτάσεις μου με τόλμη και παρρησία, σε μια ειλικρινή προσπάθεια το βιβλίο μου να λειτουργήσει ως ερέθισμα προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικό δημόσιος διάλογος για τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που το “ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ” δωρίζεται και δεν πωλείται» εξήγησε.

Μπροστά σε εκατοντάδες καλεσμένους και σε ένα υπερκομματικό πάνελ, ο κ. Καράογλου απηύθυνε κάλεσμα «σύνθεσης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση να γίνει με την κοινωνία παρούσα.

3

«Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές», συνέχισε, «δεν πρέπει να είναι ευθύνη μόνο των πολιτικών, αλλά και των πολιτών. Μαζί διαμορφώνουμε τους κανόνες δημοκρατίας, μαζί οφείλουμε να δούμε ποιες πρέπει να είναι οι συνταγματικές υποχρεώσεις και ποια τα συνταγματικά μας δικαιώματα, ώστε οι πρώτες να εκπληρώνονται και τα δεύτερα να προστατεύονται».

Εξειδικεύοντας τα κεφάλαια του βιβλίου παρατήρησε ότι μέσα από τις σελίδες του επιχειρεί να παρουσιάσει την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης των βασικών αξόνων του ισχύοντος Συντάγματος, προκειμένου να γίνει πιο «αυστηρό» ως προς την αποτελεσματικότητά του και πιο «ανοικτό» όσον αφορά στον πολιτειακό μας προσανατολισμό.

Σχετικά με τις 19 προτάσεις του για την εμβάθυνση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, ο κ. Καράογλου έκανε ενδεικτική αναφορά στις εξής:

  • καθιέρωση συγκεκριμένου ορίου θητείας για τον Πρωθυπουργό, τους Βουλευτές, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη
  • εκλογή όλων των Βουλευτών μέσα από μικρές εκλογικές περιφέρειες
  • κατάργηση της λίστας Επικρατείας και αντικατάσταση των Βουλευτών Επικρατείας από Βουλευτές του Απόδημου Ελληνισμού
  • καθιέρωση της επιστολής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες
  • καθιέρωση μόνιμου εκλογικού συστήματος
  • κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών
  • ευδιάκριτος διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας
  • ουσιαστικός έλεγχος των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων
  • μείωση του ορίου των εκλογικών δαπανών.
  • 5

Όπως είπε, ήρθε η ώρα να χτίσουμε πραγματικό κράτος δικαίου, αποτελεσματικό και ανθρώπινο. «Καλούμαστε και πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο των χαμένων ευκαιριών. Να συγκρουστούμε με τα αίτια που αναπαράγουν τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα και να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας μας».

Για αυτό φρόντισε να επισημάνει εξ’ αρχής ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

«Όλοι μας είμαστε θύματα μιας ακραίας πολωτικής λογικής που δίχασε την  κοινωνία, μιας και η απαξίωση των πάντων έγινε ντεκόρ μιας κοινωνίας που βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Δεν πιστεύω ότι μέσα στο καζάνι της οργής όλα επιτρέπονται και όλα δικαιολογούνται. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την προσπάθεια κατάλυσης των βασικών αρχών του κοινωνικού πολιτισμού. Όπως έγραψε και ο Ρήγας Φεραίος στο Θούριο: “ο νόμος να’ναι  ο πρώτος και μόνος οδηγός και της πατρίδας ένας να γίνει αρχηγός, γιατί και η αναρχία μοιάζει με σκλαβιά”. Στον αγώνα αυτόν για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας, δηλώνω παρών!» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος σχολίασε πως το «Ορκίζομαι» είναι ένα «ενδιαφέρον βιβλίο με 19 πρόσφορες προτάσεις οι οποίες αποτελούν έναυσμα για δημιουργικό διάλογο».

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας και Συντονιστής του κόμματος για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα Σύνταγμα λιγότερο “φλύαρο” και περισσότερο υποστηρικτικό προς τις επενδύσεις», εστιάζοντας στην ανάγκη «η Ελλάδα να γίνει εργοτάξιο δημιουργίας».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε πως οι 19 προτάσεις του κ. Καράογλου «μετατοπίζουν το πεδίο της συζήτησης προς την ανάγκη υπέρβασης της δύσκολης συγκυρίας που βιώνει η Ελλάδα λόγω της κρίσης».

Τέλος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Βαλεργάκης, έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων χαρακτηρίζοντας το «Ορκίζομαι» ως ένα «εξαίρετο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο» και σημειώνοντας την ανάγκη «η Συνταγματική Αναθεώρηση να είναι μια συλλογική προσπάθεια πέρα από κομματικές αντιλήψεις».