Βολές Μωραίτη σε Μπατζακίδη

 

«Αυτά είναι τα έργα μας. Δείξτε μας τα δικά σας»

 

Απαντώντας σε κακοήθη σχόλια του Προέδρου της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Ξάνθης κ. Μπατζακίδη τα οποία διοχετεύει σε δημοσιογράφους του τοπικού τύπου έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Παραβρεθήκαμε στη σύσκεψη για τον τουρισμό η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29/9/2016 κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη, με αφορμή το «Έτος Τουρισμού 2017» για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αναφερθήκαμε στις δράσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης τις οποίες υλοποιήσαμε την τελευταία 5ετία. Συνοπτικά κατατέθηκαν τα ακόλουθα:

  • Εκπονήσαμε μελέτη για την ένταξη των θρησκευτικών και πολιτιστικών στοιχείων για την διαδικασία ανάπτυξης της περιοχής
  • Πραγματοποιήσαμε 6 ομάδες εργασίας με την συμμετοχή ιδιωτών αλλά και δημόσιων φορέων και αναλύσαμε – καταγράψαμε τις ανάγκες της περιοχής μας.
  • Αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής (swot ΑΝΑΛΥΣΗ Δυνατά σημεία, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές )
  • Δημιουργήσαμε έντυπο υλικό για την περιοχή (τουριστικούς οδηγούς, καρτ ποστάλ, τρίπτυχα κ.λ.π) στα αγγλικά, τούρκικα, ρουμάνικα, βουλγάρικα.
  • Δημιουργήσαμε Τουριστικά Πακέτα 2 – 3 – 4 ημερών (Η διαδρομή του Νερού, Η Αρμονία της Διαφορετικότητας) δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τον τόπο μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων (Γλώσσα Αγγλικά, Τούρκικα, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα). Για την δημιουργία τους εργαστήκαμε με φορείς τουρισμού.
  • Συμμετείχαμε με περίπτερο σε ευρωπαϊκές Τουριστικές εκθέσεις ΙΤΒ Βερολίνου, FITUR Μαδρίτης, στην Πράγα  «HOLIDAY WORLD», σε έκθεση Εναλλακτικού τουρισμού στην Αθήνα, στην Βαρσοβία, στην ΒΙΤ Μιλάνο.
  • Διοργανώσαμε επιχειρηματικές αποστολές, στην ΕΜΙΤΤ Κωνσταντινούπολης, στην Έκθεση τουρισμού στην Σμύρνη και στον Βουκουρέστι.
  • Δημιουργήσαμε 3 νέα τουριστικά προϊόντα βάση της ιστορίας του τόπου μας
  1. Η διαδρομή του Καπνού
  2. Οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ
  3. Οι Άθλοι του Ηρακλή

 

  • Εργαζόμαστε για την σύνδεση των Διαδρομών με όλες τις εμπλεκόμενες Χώρες και την πιστοποίηση του από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
  • Πραγματοποιήσαμε επιλεκτικές καταχωρήσεις σε έντυπα, εφημερίδες εσωτερικού- εξωτερικού, σε περιοδικά αερογραμμών και λοιπά ΜΜΕ (Τουριστικούς καταλόγους, Greek Travel Pages  (Ελληνικές ταξιδιωτικές σελίδες) εκδίδεται σε 4 γλώσσες έντυπα Χωρών Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, καταχωρήσεις στην ΑΣΤΡΑ αεροπορική εταιρία ευρωπαϊκά portal κ.λ.π
  • Διοργανώσαμε ημερίδες για την ανάδειξη και ενίσχυση της περιοχής μας.
  • Οργανώσαμε 2 Συνέδρια Τουρισμού με συμμετοχή τουριστικών πρακτόρων από ξένες Χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία) και με συμμετοχή συνολικά 50 δημοσιογράφων από το εσωτερικό και 20 από το εξωτερικό.
  • Δημιουργήσαμε φορέα διαχείρισης «Οι Δρόμοι της Ιερουσαλήμ» με Πανεπιστήμια και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
  • Εξειδικευθήκαμε στον τομέα του Τουρισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (Γαλλία 2015).
  • Υποβάλαμε τις προτάσεις μας για τους Δρόμους του Καπνού και για τους Άθλους του Ηρακλή στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού.

Όσον αφορά τους Άθλους του Ηρακλή (έχουμε ήδη οριοθετήσει και χαρτογραφήσει την Περιοχή (εργασθήκαμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων) ήδη έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο Τουρισμού που θεώρησε το όλο εγχείρημα απίστευτο (έχει ήδη επικοινωνήσει με την Περιφέρεια για την ένταξη του έργου) εργάζονται για οριοθέτηση των περιοχών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Κρήτη και η περιοχή του Πύργου Ηλείας και με το εξωτερικό: Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Γεωργία κ.α.

 

  • Στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας πετύχαμε να κάνουμε γνωστή την περιοχή μας αλλά και το πολύτιμο προϊόν της καριόκας, στην παγκόσμια αγορά συμμετέχοντας στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία. Στο δείπνο προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων και Αθανάτων της ΔΟΕ, εκτός από την Καριόκα Ξάνθης, προσφέρθηκε και όλο το υλικό τουριστικής προβολής της περιοχής μας με σκοπό να αναδείξουμε τις ποικιλόμορφες τουριστικές ενότητες που διαθέτει.
  • Με αφορμή την διάκριση που έλαβε η Καριόκα με Ρεκόρ Γκίνες, ήδη από τις 25/8/2016, η Ξάνθη έγινε γνωστή σε ολόκληρη την υφήλιο.
  • Την περίοδο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2015 διαθέσαμε 50.000 φυλλάδια στα διόδια της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να διαφημίσουμε εκτός από το Καρναβάλι, όλες τις ασύγκριτες ομορφιές που διαθέτει η περιοχή μας.
  • Παρουσιάσαμε τις εκδηλώσεις και τις ομορφιές του τόπου σε 23 τηλεοπτικές εκπομπές καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας ενώ προκαλέσαμε το ενδιαφέρον και λάβαμε τεράστια προβολή από δεκάδες ευρωπαϊκά και παγκόσμια ηλεκτρονικά μέσα ακόμα και από του Timesτης Νέας Υόρκης.

 

Μόνιμη και πάγια θέση του Επιμελητηρίου Ξάνθης είναι η κοινή πορεία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που όλοι μας ως σκοπό έχουμε την ενδυνάμωση και ενίσχυση του τόπου αυτού αλλά και την καταξίωση του ως τουριστικού προορισμού

Η δημιουργία brand name της περιοχής μας, η ανάδειξη των δυνατών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η κοινή προβολή θα πρέπει  να μας απασχολεί

Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι έχουμε και όλοι γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα τα προβλήματα μας, τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές όμως τα ευρωπαϊκά πρότυπα και οι τάσεις του τουρισμού έχουν αλλάξει άρα πλέον θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε και να προσαρμοσθούμε στα νέα δεδομένα.

Εμείς σαν Επιμελητήριο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ολοκλήρωση των Πολιτιστικών Διαδρομών (τα έχουμε ήδη προβάλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την συμμετοχή 26 χωρών) γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι και το σημαντικότερο για την περιοχής μας, γιατί με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουμε όλα τα είδη θεματικού τουρισμού: εκπαιδευτικός, αρχαιολογικός, εναλλακτικός, περιηγητικός, γαστρονομικός τουρισμός κ.λ.π.

  • Θα διοργανώσουμε επιχειρηματικές αποστολές σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού δίνοντας την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν την δραστηριότητα τους ενισχύοντας φυσικά τον τόπο μας
  • Θα συμμετέχουμε σε τουριστικές εκθέσεις με το έντυπο υλικό μας, το οποίο προωθούμε και μέσω της Περιφέρειας αλλά και σε όλους όσους μας ζητάνε για αποστολή εντός και εκτός.
  • Θα διοχετεύσουμε ξανά το έντυπο υλικό σε τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού (Δίνουμε την δυνατότητα το τουριστικό γραφείο να βάλει τα στοιχεία του).

 

Όλα αυτά τα στοιχεία τα προαναφέραμε (δράσεις και προτάσεις) τα καταθέσαμε στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Επίσης καταθέσαμε τη θέληση μας για συνεργασία και θέσαμε στη διάθεση των συνδαιτυμόνων της Επιτροπής όλο το πολύτιμο υλικό που διαθέτει το Επιμελητήριο Ξάνθης, τεχνογνωσία και εμπειρία με γνώμονα όλοι μαζί να καταστήσουμε το νομό Ξάνθης πρώτο τουριστικό προορισμό της Θράκης, ως «ναυαρχίδα» του τουρισμού στην περιοχή μας.

Καλούμε τον κ. Μπατζακίδη ως Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης να καταθέσει τα «έργα και τις ημέρες» που έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει στη συγκεκριμένη Επιτροπή.