Με ερώτηση του ο βουλευτής της Χ.Α. Ιωάννης Λαγός, ασχολείται με το σοβαρότατο πρόβλημα της δημόσιας υγείας που απασχόλησε τον τελευταίο καιρό τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά και από καταγγελίες πολιτών.

.

 

Ο κ. Λαγός ρωτά τα αρμόδια Υπουργεία σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία των πολιτών της Θράκης και κυρίως γιατί πολίτες δεν υπακούουν στις εντολές της πολιτείας και δεν ελέγχονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το παραπάνω θέμα, κανένας εκπρόσωπος των κομμάτων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή δεν ασχολήθηκε, αλλά ούτε και οι ίδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι οποίες είναι επιφορτισμένες να προστατεύσουν την δημόσια υγεία.

Εννοείται ότι για μία ακόμη φορά, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ήταν απόντες οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί στην Θράκη,  οι οποίοι προσβλέπουν στους μειονοτικούς ψήφους, δεν ασχολούνται με θέματα της περιοχής, όσο καυτά και αν είναι και αφορούν ακόμη και την δημόσια υγεία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ

Βουλευτής Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

ΠΡΟΣ  : Υπουργείο Υγείας

               Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

               Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ : Κουρμπαν Μπαϊράμ και δημόσια υγεία

                        

Είναι γνωστό πως  η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων είναι το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» που εόρτασαν στις 12/9/2016 οι μουσουλμάνοι πολίτες της Θράκης και όπου σύμφωνα με  το έθιμο η κάθε οικογένεια, όπως προστάζει η μουσουλμανική θρησκεία, θυσιάζει – σφάζει ένα ζώο (κουρμπάνι), ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες. Όμως, τα τελευταία χρόνια και επανελήφθη και εφέτος, να παρατηρείται το φαινόμενο οι Ψευδομουφτείες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, να προβαίνουν σε σφαγή μεγάλου αριθμού ζώων σε αγρούς και στάνες, χωρίς κανένα παραστατικό και κτηνιατρικό έλεγχο, πετώντας τα υπολείμματα και τα εντόσθια των ζώων στα ποτάμια της περιοχής, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία όλων των κατοίκων της Θράκης αλλά και εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών σε αμνοερίφια της περιοχής, όπως είναι η ευλογιά και ο μελιταίος πυρετός.

                      Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός :

Για ποιο λόγο δεν φρόντισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου να απαιτήσουν και να επιβάλλουν κτηνιατρικό προέλεγχο των σφαζόμενων αμνοεριφίων ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός των περιοχών από μετάδοση ασθενειών από τις οποίες συχνά νοσούν τα αμνοερίφια ;

 

Αθήνα, 19/9/2016

Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                     Ιωάννης Λαγός

                                                                       Βουλευτής Β’ Πειραιώς

                                          ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ