Νέα γροθιά στο επιχειρείν από την Κυβέρνηση

Άλλη μία γροθιά στους επιχειρηματίες και τους παραγωγούς πολιτισμού είναι έτοιμη να δώσει η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει, δίνοντας ανεξέλεγκτες δυνατότητες στην αμαρτωλή ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης Σ. Μωραίτη, η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει από την Βουλή έναν νόμο ο οποίος παραπέμπει ευθέως σε αθέμιτη πολιτική συμπεριφορά, αφού έτσι θα υποχρεώνει τους επαγγελματίες που έχουν μουσική στις επιχειρήσεις τους να πληρώνουν υπέρογκα ποσά αλλά και τους δημιουργούς τους οποίους εκπροσωπεί, να μην καρπώνονται τους κόπους τους.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΕΒΕ Ξάνθης με τους εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και την συμπεριφορά της ΑΕΠΙ.

Παρόντες ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΟΕΒΕ Ξάνθης, ο εκπρόσωπος των καφέ μπαρ και ελάχιστοι επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πώς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα,  οι επαγγελματίες της πόλης μας δεν παρέστησαν σύσσωμοι, αν μη τι άλλο να ενώσουν τις φωνές τους κατά της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να δώσει μία ακόμη μαχαιριά στο επιχειρείν.

Κάνοντας αναφορά στον τρόπο που μέχρι τώρα λειτουργούσε η ΑΕΠΙ ο κ. Μωραίτης, είπε χαρακτηριστικά ότι ο νόμος έδινε την δυνατότητα σε κάθε υπάλληλο της, να πάρει τον αστυνομικό συνοδεία, να πάει στα καταστήματα και με επιτακτικό τις περισσότερες φορές  τρόπο, να απαιτήσει να πληρωθεί ποσά τα οποία εκτιμήθηκαν από την ίδια την εταιρεία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους που να καθορίζει το τιμολόγιο. Μάλιστα, όπως τόνισε, στις αρμοδιότητες του εν λόγω υπαλλήλου ήταν να υποχρεώσει τον δήμαρχο, έναν αιρετό, να κλείσει την επιχείρηση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα πινάκια των δικαστηρίων να ήταν γεμάτα από αυτού του είδους τις υποθέσεις.

Παράλληλα, ήταν έντονη η δυσαρέσκεια των παραγωγών πολιτισμού, όπως συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, οι οποίοι έπαιρναν «ψίχουλα» σε σχέση με την εταιρεία.

Από το 2013 ο κ. Μωραίτης ανέλαβε να συντονίσει όλες τις κινήσεις πανελλαδικά μετά από την γενική συνέλευση των μελλών της Ένωσης των Επιμελητηρίων Ελλάδος, μέλος μίας επιτροπής που συστάθηκε ειδικά για αυτό το θέμα.

Το 2013 συναντήθηκαν με τον κ. Παναγιωτόπουλο και εκφράστηκε η βούληση να αλλάξει ο νόμος και να ενεργοποιηθεί ο Οργανισμός Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Στον Εθνικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε ήταν παρόντες και οι δημιουργοί όπου η ίδια η ΑΕΠΙ, που θεωρητικά τους εκπροσωπούσε, ζήτησε να φύγουν. «Αυτός ήταν ο τρόπος λειτουργίας   της ΑΕΠΙ».

Στην συνέχεια ο κ. Μωραίτης ανέφερε ότι τα Επιμελητήρια πρότειναν ακόμη να εισπράττουν χωρίς καμία επιβάρυνση από τους επαγγελματίες τα χρήματα και να τα αποδίδουν οι ίδιοι χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Ο Εθνικός διάλογος αποτύπωσε πλήρως την εικόνα και δρομολογήθηκε να αλλάξει ο νόμος κάτι που δεσμεύθηκε ο μετέπειτα υπουργός της παρούσας κυβέρνησης κ. Μπαλτάς τον Ιούνιο του 2016, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα ερχόταν το σχέδιο νόμου (πρόπλασμα) στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, όπου και θα δρομολογούνταν οι προτάσεις του Εθνικού Διαλόγου που ικανοποιούσαν πλήρως και τους χρήστες (επαγγελματίες) αλλά και τους δημιουργούς.

Αντί για αυτό όμως, όπως ανέφερε ο κ. Μωραίτης, «Πληροφορηθήκαμε ότι όχι μόνο δεν αλλάζει το επίμαχο άρθρο, αλλά δίνονται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην ΑΕΠΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Τέλος είναι στις προθέσεις των επαγγελματιών της Ξάνθης πλέον, να ενημερώσουν τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές, με σκοπό να μην «περάσει» αυτός ο νόμος από την Βουλή καλώντας όλους τους επαγγελματίες να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στην νέα επίθεση κατά των επιχειρηματιών και δημιουργών αυτού του τόπου.

img_20160919_203444ebe-2

img_20160919_203511-ebe-3

img_20160919_203519-ebe4

img_20160919_203524-ebe-5

img_20160919_203541-ebe-6

img_20160919_203559-ebe-7