Σε μια απίστευτη καταγγελία – γνωστοποίηση ενός ζητήματος που αφορά όλα τα παιδιά της Ελλάδας και όχι μόνο της Σύρου ή των Κυκλάδων, προχώρησε η Διευθύντρια του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κα Δέσποινα Πετροπούλου.

του Θεοδόση Δανάμπαση

Όπως τονίζει η πνευμονολόγος – φυματιολόγος, από το 2015, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχει εγκρίνει τη διακοπή του μέχρι τότε υποχρεωτικού αντιφυματικού εμβολιασμού στα σχολεία, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση επί τούτου.
«Τυχαία μάθαμε, γιατί ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα από κανένα αρμόδιο όργανο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ότι έχει διακοπεί ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία, που γινόταν κυρίως στην Α’ και την ΣΤ’ Δημοτικού. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων δεν είναι μέχρι τώρα ούτε και αυτός ενήμερος για το θέμα, εκτός από τους ιδιώτες παιδίατρους. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα ούτε στα φαρμακεία για να μπορέσει ο κάθε γονιός να πάρει ένα για να εμβολιάσει το παιδί του, κάτι που είναι απαράδεκτο», τονίζει η κα Πετροπούλου.

Γιατί είναι επικίνδυνη η διακοπή του εμβολιασμού;

«Η διαδικασία μετάδοσης της νόσου είναι απλή. Τα παιδιά κολλάνε τη φυματίωση από τους ενήλικες. Έχουμε δει, μάλιστα, σε παλαιότερα χρόνια, στα σχολεία, μαθητές να κολλάνε τη φυματίωση από τους δασκάλους τους. Τα παιδιά μεταξύ τους δεν κολλάνε το ένα το άλλο. Ο εμβολιασμός, λοιπόν, γινόταν επί πάρα πολλά χρόνια στην Α’ και την ΣΤ’ Δημοτικού, σε χρόνια μάλιστα που δεν υπήρχε τόσο έντονο το πρόβλημα της φυματίωσης.

Τα τελευταία, όμως, χρόνια, με την γενικευμένη και πολύχρονη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία έχει «δημιουργήσει» εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες άστεγους, το πρόβλημα έχει διογκωθεί. Σε αυτό, βέβαια, έχει συμβάλει και η αυξημένη καταγραφή περιστατικών φυματίωσης σε χώρους όπου δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις όροι διαβίωσης (χώροι φιλοξενίας προσφύγων, κοινόβια λαθρομεταναστών, χώροι διαμονής εξαθλιωμένων εργατών κ.α.), λόγω της αύξησης του προσφυγικού ρεύματος, που αναμένεται να διογκωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τώρα, γιατί σταμάτησε ο εμβολιασμός, αυτό είναι ακόμα άγνωστο. Θα μου πείτε «σταμάτησε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα». Σε αυτή την περίπτωση, ας επιτρέψουν τα εμβόλια να διατίθενται στα φαρμακεία και οι γονείς να μπορούν να τα προμηθεύονται από εκεί. Δεν μπορεί να επιτρέπουν, όπως προβλέπει η τροποποίηση που έκαναν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015, να εμβολιάζονται μόνο α) τα νεογνά μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης, 2) τα νεογνά αθιγγάνων και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης, 3) τα νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV, 4) τα νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης και 5) τα νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση και το οποίο δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο, και να σταματάει ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στη σχολική ηλικία.

Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι, εκτός από το κομμάτι της ενημέρωσης, να αντιδράσουμε. Εγώ επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας, τον κ. Κουμπή, με τον οποίο οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκαν να συζητήσουν το πρόβλημα και να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Να μας πούνε γιατί.

Ζητάμε επιτακτικά απαντήσεις καθώς τα αυξημένα ποσοστά φυματίωσης σε όλη την Ελλάδα κάνουν επικίνδυνο το φαινόμενο. Και μην αδιαφορούμε στη Σύρο επειδή ακόμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστών, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως και αλλού. Στην Αθήνα, όπου γίνεται ένα χαμός από περιστατικά φυματίωσης και την οποία επισκέπτονται τακτικά πολύ Συριανοί, δεν ελέγχονται οι μετανάστες που έρχονται και μπαίνουν σε κάποιο χώρο φιλοξενίας αν κουβαλάνε τη νόσο μαζί τους. Απ’ ότι μου είπαν συνάδελφοι στη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη, και εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα φυματίωσης. Πώς θα ελεγχθεί ο πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά που όπως είπαμε κολλάνε από τους ενήλικες;

Και το θέμα δεν είναι ότι μπορεί απλά να νοσήσει ένα παιδί και να υποστεί όλα όσα
προβλέπονται από τη νόσο. Το θέμα είναι πως, αν ο βάκιλος του Κοχ, που έχει ένας ενήλικας, είναι ανθεκτικός στα φάρμακα, ο ίδιος ο βάκιλος θα μεταδοθεί και θα κολλήσει τον επόμενο, με αποτέλεσμα να μην τον πιάνουν τα φάρμακα. Οπότε, μιλάμε για έναν λαβύρινθο και θα πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό.

‘Έλλειψη ενδιαφέροντος από ΠΝΑΙ και Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου

Εγώ, μάλιστα, με αναφορά μου προς τη νέα διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κα Μαργαρίτα Μπουραντά, ζήτησα να γίνουν θεσμικά οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μάθουμε γιατί έγινε αυτό που έγινε αλλά και να ενημερωθεί ο ιατρικός κόσμος αλλά και ο γενικός πληθυσμός περί του θέματος, καθώς εμείς δεν είμαστε ένα απλό τοπικό νοσοκομείο αλλά Νομαρχιακό.

Η απάντηση της κας Μπουραντά ήταν ότι «Το θέμα του αντιφυματικού εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 2015 καθώς και το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών ρυθμίζεται από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου η Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι αναρμόδια να τοποθετηθεί στην αναφορά σας».

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να υπάρξει μία εκστρατεία ενημέρωσης του ιατρικού προσωπικού αλλά και του κόσμου, ο οποίος δεν βλάπτει να βάλει και καμιά φωνή ώστε να απαιτήσει τα αυτονόητα. Όταν μας ενημερώνει η Πνευμονολογική Εταιρεία ότι το Υπουργείο δεν τους απάντησε καν, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων δεν είναι ενήμερος για το θέμα, όταν η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου δηλώνει αναρμόδια για το θέμα, τότε ποιανού δουλειά είναι αυτή, βρε παιδιά; Ένας – ένας γιατρός θα πρέπει να ανεβαίνει στο Υπουργείο Υγείας και να κάνει τι; Σκέφτομαι, βέβαια, να ενημερώσω και τον κ. Εισαγγελέα.

Εμένα με παρέπεμψαν στην Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, και όταν επικοινώνησα με την εκεί αρμόδια, την κα Ουζουνίδου, μου είπε ότι ναι μεν ήταν ενήμερη αλλά δεν είχε ενημερώσει το Νοσοκομείο. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι γίνεται εδώ πέρα. Και όταν μου είπαν πως πέρσι έτυχε να εμβολιάσουν μόνο δύο σχολεία στη Σύρο, απλά γιατί υπήρχε το σχετικό απόθεμα εμβολίων, πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αυτό το χάλι; Και σκεφτείτε τι γίνεται στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις.

Περιστατικά φυματίωσης και στη Σύρο

Μη νομίζουμε, όμως, ότι το πρόβλημα είναι αλλού. Και στη Σύρο υπήρξαν περιστατικά φυματίωσης, τα οποία έστειλα για νοσηλεία στην Αθήνα. Περιστατικά τα οποία προέρχονταν από μετανάστες αλλά και από ντόπιο πληθυσμό, ηλικίας κυρίως 40-60 ετών. Για παιδιά, δεν γνωρίζω καθώς αυτά τα βλέπουν οι παιδίατροι, Εγώ, βλέπω, άτομα από 17 ετών και πάνω. Αλλά, αν κολλήσουν και τα μικρά παιδιά, τότε καήκαμε. Κάτι πρέπει να κάνουμε, να οργανωθούμε ως πολίτες γιατί το κράτος μας είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι διαλυμένο. Χρειάζεται οπωσδήποτε ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία και είναι υποχρέωσή μας να φροντίσουμε όλοι τη νέα γενιά μας».