Μετά από εντατικές ενέργειες του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γεώργιου Παυλίδη, κοινές συναντήσεις με την διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ ΑΜΘ και την αποστολή εμπεριστατωμένης πρότασης για τη δημιουργία Ακαδημίας – Δομής Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, η σύγκλητος του Δημοκριτείου Θράκης αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην ανωτέρω Δομή. Όμοια απόφαση εκφράστηκε και από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΑΜΘ.

Συγκεκριμένα ορίζεται, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη καταρχάς Τριμελής Επιτροπή Ίδρυσης της Δομής με τη συμμετοχή του Πρύτανη κ. Α. Καραμπίνη και του Προέδρου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Α. Μητρόπουλου και επιπλέον Πενταμελής Επιτροπή αναλαμβάνει τον τομέα της οργάνωσης όπου συμμετέχουν από την Περιφέρεια  οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Δ. Πέτροβιτς (Πρόεδρος), κ. Κ. Ζαγναφέρης και κ. Α. Πατακάκης και από το ΔΠΘ ο Αν. Πρύτανης κ. Π. Μπότσαρης και από το ΤΕΙ ΑΜΘ ο Αν. Πρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Δ. Μπαντέκας. Στη Συντονιστική Επιτροπή Διοίκησης του έργου αναλαμβάνουν αρμοδιότητες η Αντιπεριφερειάρχης κα. Γ. Χειράκη και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΑΜΘ καθώς και οι καθηγητές κ. Χ.Τσαϊρίδης και Μαρία Γκράτζιου ως εκπρόσωποι του ΔΠΘ και εκπρόσωποι του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Υπεύθυνη του Έργου – Σύνδεσμος των τριών (3) επιτροπών και των Περιφερειακών Ενοτήτων ορίζεται η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κα. Ζωή Κοσμίδου.

Η δομή αυτή θα αποτελεί τη διεύρυνση της καλής ανάλογης πρακτικής, που έλαβε χώρα στην Περιφέρειά μας και ειδικότερα στην Π.Ε. Έβρου, κατά την περίοδο 2015-2016.

Σκοπός της συγκεκριμένης δομής είναι η επιμόρφωση στην “Ακαδημία” στα θεματικά πεδία όπως αυτά θα ορισθούν, ενδιαφερομένων συμπολιτών μας, στη λογική της δια βίου μάθησης με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ και των δυο Ιδρυμάτων, του Δ.Π.Θ.  και του Τ.Ε.Ι. ΑΜΘ και με ταυτόχρονη την επιδίωξη πιστοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Στις μέρες μας, μια σειρά από διεθνείς εξελίξεις στον οικονομικό, τεχνολογικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα καθιστά αναγκαία για ολοένα και περισσότερους ενήλικες την απόκτηση ποικίλων γνώσεων, προσαρμοσμένων στις συντελούμενες αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση, η οποία θα βοηθήσει στην απόκτηση γνώσεων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην προσωπική ικανοποίηση των εκπαιδευομένων.

Η υλοποίηση αυτής της Δομής με τη σύμπραξη της Περιφέρειας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τεχνολογικού Ιδρύματος ΑΜΘ αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο στην πρόοδο και την εκπαίδευση των συμπολιτών και το τόπου μας για την ενίσχυση των αναπτυξιακών μας επιλογών και στόχων».

«Σύσκεψη στην ΠΑΜΘ για την Υγεία»

 

Παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γεώργιου Παυλίδη  και του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης κ. Στρατή Πλωμαρίτη πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/9/2016 στην Κομοτηνή στην έδρα της Περιφέρειας, σύσκεψη για θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση πράξεων και τον προγραμματισμό ενεργειών για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020,  αφού προηγήθηκε τεχνική συνάντηση με τους διοικητές των Νοσοκομείων και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας Υγείας κ. Χρήστος Γάκης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, οι διοικητές των Νοσοκομείων: Αλεξανδρούπολης κ. Δ. Αδαμίδης, Κομοτηνής κ. Γ. Φιλιππίδης, Ξάνθης κ. Α. Γερόπουλος, Καβάλας κ. Α. Καρασαββόγλου, Δράμας κ. Ν. Λιάτσης, Εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Α. Τσιαφούλης , ο Πρ. της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Β. Πιτσινίγκος και ο Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ.  Κ. Καλούδης.

Συζητήθηκαν θέματα σχεδιασμού και ιεράρχησης των ενεργειών ώστε να προχωρήσουν οι προμήθειες του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας της ΠΑΜΘ.

Αναλυτικά τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν τα εξής:

  1. Προγραμματισμός ενεργειών για υποβολή προτάσεων στα πλαίσια της υπ’αριθμ. 1351/ΑΜΘ 20 πρότασης, με τίτλο Ανάπτυξη/ Αναβάθμιση Υποδομών Υγείας, για ένταξη έργων υγείας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΑΜ-Θ 2014-2020.
  2. Ολοκλήρωση Πράξεων ενταγμένων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΜΑ- ΘΡΑ 2007-2013 για την ΠΑΜ-Θ

 

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Έχουμε δεσμεύσε,ι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΑΜΘ 2014-2020, τα περισσότερα χρήματα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την Υγεία και θα τα διαθέσουμε όλα προς το σκοπό αυτό. Ευχαριστώ τον κ. Πλωμαρίτη για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας, τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τις Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς και τη Διαχειριστική Αρχή. Θα προχωρήσουμε στον τομέα της Υγείας με τα γρηγορότερα βήματα».