Την πέμπτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν αρχικά τα μέσα ενημέρωσης της Σεούλ και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ. Από την έκρηξη σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων, γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι η ισχυρότερη που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα»«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή» δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Κατά την ίδια πηγή, η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου δέκα κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

«Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια “αυτοκαταστροφική” πρόκληση που δείχνει τη “μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο” του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν και αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» τόνισε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία διέκοψε λόγω του συμβάντος επίσκεψή της στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, στις 09.30 (τοπική ώρα) το πρωί της Παρασκευής, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

image

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε «έκρηξη».

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει, πάντως, εάν επρόκειτο για πυρηνική ή άλλου είδους έκρηξη.

Το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του, η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.

image-1

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον» σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω» πρόσθεσε.

Πριν από δύο μήνες, η «38 North», μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες αποτύπωναν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο των πυρηνικών δοκιμών, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

image-2image-3

Χάρτης του πεδίου πυρηνικών δοκιμών όπου σημειώθηκε η έκρηξη
Χάρτης του πεδίου πυρηνικών δοκιμών όπου σημειώθηκε η έκρηξη
Ν. Κορέα: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας συγκάλεσαν μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Η Σεούλ θα αξιώσει από το Σ.Α. του ΟΗΕ αυστηρότερες κυρώσεις

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Από τη μεριά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό.

Παράλληλα, ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, άρχισε κατεπειγόντως το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Παρκ Γκέουν-χιε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04.00 (ώρα Ελλάδας), καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Ν. Κορέας.