Ένα νέο gadget για έξυπνα κινητά τηλέφωνα παρουσίασε η Sony, κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης τεχνολογίας IFA, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία Bluetooth και μπορεί να «πει» στο smartphone σας να στείλει ένα γραπτό μήνυμα σε κάποιο άλλο τηλέφωνο ή να σας διαβάσει πληροφορίες που είναι καταχωρημένες στη συσκευή σας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να το τοποθετήσει στο αυτί του και να του υπαγορεύει εντολές, χωρίς να είναι απαραίτητο να το αγγίξει καθόλου.

«Δεν είναι απλά ένα ακουστικό Bluetooth, αλλά ένας προσωπικός βοηθός που συνεργάζεται με το smartphone σας χωρίς να χρειάζεται να το αγγίζετε καν», δήλωσε ο Ζαν-Ραούλ ντε Γκελί, γενικός διευθυντής της Sony Mobile της Γαλλίας.

Από την άλλη, η εταιρεία TomTom που αναπτύσσει συστήματα GPS, ανέπτυξε ένα μοντέλο ειδικά για μηχανάκια και μοιάζει σαν ένας από τους καθρέπτες του δίκυκλου οχήματος.

Το νέο αυτό GPS τοποθετείται στο τιμόνι και ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής από το smartphone κινητό τηλέφωνο.

Προκειμένου να σχεδιάσει τη διαδρομή του, ο οδηγός το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να εισαγάγει τον προορισμό που θέλει να πάει. Επιπλέον, η σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο επιτρέπει στη συσκευή GPS να ενημερώνει τον οδηγό όταν έχει κάποια εισερχόμενη κλήση.

Ένα νέο τρόπο που βοηθά τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους παρουσίασε, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η εταιρεία Elari, η οποία αναπτύσσει έξυπνα ρολόγια ή αλλιώς smartwatches. Το Fixitime είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και ενσωματώνει σύστημα GPS, το οποίο συνδέεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής παρέχοντας τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκονται τα παιδιά τους. Περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί SOS για έκτακτες ανάγκες και ένα ακόμα που επιτρέπει στο παιδί να πραγματοποιεί κλήσεις σε έως 60 αριθμούς τηλεφώνων.

Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει και ένα παρόμοιο gadget ειδικά για τα κατοικίδια, το Smartrack. Η συσκευή ενσωματώνεται στο κολάρο των τετράποδων φίλων, ελέγχεται μέσω ειδικής εφαρμογής και παρέχει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εντοπίζει στον χάρτη που βρίσκεται το κατοικίδιό του.